Αναστασία Τουρούτογλου

Οι Pussy Riot είναι εύκολα η πιο γνωστή διεθνώς ρωσική μπάντα των καιρών μας, αλλά συνάμα και η πιο διάσημη μπάντα στο ύφος του φεμινιστικού punk. Σχηματίστηκαν το 2011 και λειτουργούν ως κολεκτίβα, είχαν δε ως σήμα κατατεθέν τους τις λεγόμενες «guerilla performances», που λάμβαναν μέρη σε ασυνήθιστους σε τέτοιες δράσεις δημόσιους χώρας της Μόσχας.

Μία από αυτές, ωστόσο, η performance μιας Πανκ Προσευχής μέσα στον Καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος -με έντονο επικριτικό τόνο προς το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν και την ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- προξένησε το 2012 τη σύλληψή τους και τη φυλάκιση 5 μελών τους για βλασφημία, παρά τη σωρεία των διεθνών επικρίσεων.

Τώρα, η Masha Alyokhina -μία από τις φυλακισμένες- έρχεται στην Αθήνα μαζί με την προσωπική της βοηθό, τη δημοσιογράφο Sasha Bogino, εκπροσωπώντας τα όσα πρεσβεύει η μπάντα, καλεσμένη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στα πλαίσια των εκδηλώσεων του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις».

Οι δύο Ρωσίδες θα συζητήσουν δημόσια με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ. Δημήτρη Παπανικολάου, αλλά και με το κοινό που θα παραβρεθεί στην κεντρική σκηνή της Στέγης, αύριο Παρασκευή, 24 Μαρτίου, στις 19.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Είναι λοιπόν απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης, την οποία μπορείτε να κάνετε πατώντας εδώ.

Αλλά και για όσους δεν τα καταφέρουν, οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του www.sgt.gr. Τα βίντεο παραμένουν μάλιστα διαθέσιμα και μετά το τέλος των εκδηλώσεων.

{youtube}VakUHHUSdf8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured