Αναστασία Τουρούτογλου

Για μας, φυσικά, το όνομα του Jarvis Cocker θα είναι για πάντα ταυτόσημο των Pulp: με μια μπάντα δηλαδή από τις κορυφαίες που έβγαλε ο παγκόσμιος indie pop/rock χώρος, την οποία έχουμε αγαπήσει πολύ εδώ στο Avopolis.

Όμως οι Pulp έχουν διαλύσει 4 χρόνια πια και ο Jarvis Cocker μονάχα στα αυγά του δεν έχει κάτσει στο διάστημα αυτό. Το μόνο που μέχρι στιγμής δεν είχε κάνει, ήταν να βγάλει ξανά κάποιον σόλο δίσκο -ο τελευταίος ήταν το Further Complications του 2009 (Βρετανία #19, Η.Π.Α. #155).

Σήμερα Παρασκευή 17 του Μάρτη, όμως, κυκλοφορεί το 3ο του προσωπικό άλμπουμ Room 29, μια πολύ ιδιαίτερη υπόθεση, η οποία τον βρίσκει να συνεργάζεται με τον Καναδό μουσικό, παραγωγό και τραγουδοποιό Chilly Gonzales (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Jason Beck) -στον σύνδεσμο παρακάτω, μπορείτε να ακούσετε ένα δείγμα γραφής.

Κατά πρώτον, το άλμπουμ εγκαινιάζει τη συνεργασία του Cocker με τη Deutsche Grammophon, δισκογραφική εταιρεία που στον 20ό αιώνα υπήρξε ναυαρχίδα της κλασικής μουσικής. Κατά δεύτερον, το όλο concept έχει από μόνο του κινηματογραφική πλοκή. Στο δυτικό άκρο της Sunset Boulevard, στο Χόλυγουντ, στέκει το ξενοδοχείο Chateau Marmont, το οποίο φιλοξένησε πλήθος διασημοτήτων από το 1929, όταν και άνοιξε -ο ίδιος ο Cocker έμεινε εκεί το 2012. Περίφημη έχει μείνει μάλιστα στο αμερικάνικο φαντασιακό η ρήση του ιδρυτή της Columbia Pictures, Harry Cohn: «αν είναι να μπλέξεις, κάν'το στο Chateau Marmont», είχε πει το 1939.

Στο δωμάτιο λοιπόν 29 του ξενοδοχείου, ο Jarvis Cocker εντόπισε ένα baby grand piano. Κι από εκεί ξεκίνησε ένας κύκλος τραγουδιών σε συνεργασία με τον Gonzales, που στόχο του έχει να διηγηθεί κάποιες από τις ιστορίες στις οποίες έμπλεξαν οι διάσημοι επισκέπτες του Chateau Marmont, κάπου βέβαια μεταξύ πραγματικότητας και καλλιτεχνικής φαντασίας.

Σημειωτέον ότι, παρότι Cocker & Gonzales δούλεαν πολύ με βάση μελωδίες από κύκλους τραγουδιών του 19ου αιώνα, παρουσιάζουν το υλικό του Room 29 ως κάτι που έχει ισχυρό το στίγμα του 21ου αιώνα, πεπεισμένοι ότι η δημιουργία τους εδράζεται στο τώρα.

Το άλμπουμ θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένες συναυλίες ανά την Ευρώπη, ενώ πρόκειται να παιχτεί και σε κάποια καλοκαιρινά φεστιβάλ.

{youtube}Po1_gDcjaIw{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured