Αναστασία Τουρούτογλου

Ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας μα και δεινός σκακιστής, ο Γάλλος Marchel Duchamp (1887-1968) άφησε ισχυρό στίγμα στα πράγματα του 20ού αιώνα: είναι ένας από τους 3 καλλιτέχνες που όρισαν τι σήμαινε «μοντέρνα τέχνη», με τους άλλους 2 να είναι ο Pablo Picasso και ο Henri Matisse.

Το όνομα του Duchamp συνδέθηκε ιδιαίτερα με το κίνημα του Ντανταϊσμού, αφού περίφημο έμεινε στην ιστορία της Τέχνης το έργο του Fountain (1917): ένα ...ουρητήριο από πορσελάνη με την υπογραφή R. Mutt, μια συνειδητή προβοκάτσια ενάντια στους αισθητικούς «κανόνες» μιας εποχής που πέθαινε μέσα στη φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία προξένησε ισχυρές διαμάχες, μα κατέληξε να θεωρείται ορόσημο στα καλλιτεχνικά πράγματα του 20ού αιώνα.

Λίγοι ωστόσο ξέρουν ότι τον Duchamp τον απασχόλησε έντονα και η μουσική μεταξύ 1912 και 1915. Παρότι μάλιστα η ενασχόλησή του με αυτήν δεν έφερε πολλά αποτελέσματα, ο άκρως πειραματικός χαρακτήρας των έργων του προηγείται πολλά χρόνια από το Music Of Changes του John Cage (1951), που θεωρείται ευρέως ως το πρώτο μουσικό έργο το οποίο δημιουργήθηκε με 100% τυχαίες διαδικασίες.

Οι 4 συνολικά συνθέσεις που άφησε πίσω του σε χειρόγραφα (ορισμένες ωστόσο ημιτελείς) ηχογραφήθηκαν για 1η φορά το 1976 από την S.E.M. Ensemble, σε μια δυσεύρετη βινυλιακή έκδοση της Multhipla Records, με τίτλο The Entire Musical Work Of Marcel Duchamp. Το 2000 έγινε επανέκδοση σε CD από την Ampersand και τώρα ο δίσκος επανέρχεται στην αγορά μέσω μιας νέας έκδοσης σε βινύλιο 180 γραμμαρίων και περιορισμένων αντιτύπων (500), από τη Song Cycle.

{youtube}Ok4aQ98kzNs{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured