Αναστασία Τουρούτογλου

Παρότι γεννήθηκε νάνος, διάπλαση που του κληροδότησε σημαντικά προβλήματα υγείας, ο Tony Särkkä πέτυχε και έγινε ένας από τους διακεκριμένους κιθαρίστες της γενιάς του στο ακραίο metal, όπου με το παρατσούκλι "It" γνώρισε μεγάλες δόξες, συν-διαμορφώνοντας με άλλους πρωτοπόρους τον ήχο της περίφημης σουηδικής σκηνής κατά τη δεκαετία του 1990.

O Särkkä ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στα 16 του, στη γενέτειρά του Finspång, όταν έγινε τραγουδιστής στους Brejn Dedd -μπάντα που κινήθηκε σε thrash μονοπάτια μα δεν άφησε παρά μια χούφτα demo, πριν διαλυθεί οριστικά το 1991.

Το όνομά του το έχτισε κατόπιν, ιδρύοντας το black metal σχήμα Ophthalamia και τους ανάλογης κατεύθυνσης Abruptum, στους οποίους έπαιξε ακόμα και βιολί. Για τους τελευταίους, μάλιστα, ο Euronymous των Mayhem είπε κάποτε πως ήταν ό,τι πιο τρομακτικό ακούστηκε ποτέ στην ιστορία του ακραίου ήχου. Και όταν το λέει αυτό κάποιος σαν τον Euronymous, καταλαβαίνετε ότι έχουμε περάσει σε άλλη διάσταση μαύρου τρόμου...

Ο Särkkä παρέμεινε ενεργός και με διάφορα ακόμα σχήματα, ωστόσο την τελευταία 15ετία είχε σιγήσει, προτιμώντας να βρίσκεται στο περιθώριο -με αποτέλεσμα το όνομά του να μην είναι γνωστό στους νεότερους fans του black metal. Η επιδείνωση των προβλημάτων υγείας του, σίγουρα έπαιξε ρόλο σε αυτή την οικειοθελή περιθωριοποίηση.

Την είδηση του θανάτου του, ανακοίνωσε μέσω Facebook η αδερφή του. Αιτία δεν δόθηκε στο ανακοινωθέν. Ήταν (μόλις) 45 ετών.

{youtube}Z12fEvhTn_4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured