Αναστασία Τουρούτογλου

Από άποψη ντιζάιν, η ολοκαίνουρια αίθουσα συναυλιών Elbphilharmonie στο Αμβούργο (πάνω στο νησί Γκράσμπροοκ, στον ποταμό Έλβα) είναι ζηλευτή -και ήδη γίνεται κάμποσος ντόρος για τα καμπυλωτά ασανσέρ τα οποία διαθέτει, όπως και για το γενικότερο σχέδιο, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της πόλης. Όμως δεν είναι ένα οικοδόμημα ζηλευτό μόνο στο μάτι.

Το Elbphilharmonie σχεδιάστηκε από την ελβετική φίρμα αρχιτεκτόνων Herzog & De Meuron, η οποία συνεργάστηκε με τον παγκοσμίου φήμης ακουστικολόγο Yasuhisa Toyοta και τους τεχνικούς του One To One Studio ώστε να επιτευχθεί ο πιο ισορροπημένος (το δυνατόν) ήχος. Τουτέστιν, να ακούς την ίδια ποιότητα ήχου, ανεξαρτήτως του πού κάθεσαι. 

Αριθμεί 2.650 θέσεις (όλες για καθήμενους, χωρισμένες σε μικρή και μεγάλη σκηνή) και κόστισε περίπου 790.000.000 ευρώ. Το κτίριο έχει ύψος 110 μέτρα και διαθέτει 8 συνολικά ορόφους, στους οποίους φιλοξενούνται (μεταξύ άλλων) καταστήματα, διαμερίσματα (προς πώληση), εστιατόρια, αλλά και ξενοδοχείο 244 δωματίων.

Η δουλειά που απαιτήθηκε για να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο ήταν δύσκολη και πολύ απαιτητική, μα οι ιθύνοντες αισθάνονται αρκετά δικαιωμένοι από τα αποτελέσματα ώστε να κάνουν λόγο στον γερμανικό τύπο για τον πρώτο «ακουστικώς τέλειο» συναυλιακό χώρο στον κόσμο. Οι τρελαμένοι «χρυσαυτιάδες» της κλασικής μουσικής, από την άλλη, εμφανίζονται διχασμένοι, αφού άλλοι επικροτούν και άλλοι μιλούν για υπερβολές.

Ο χώρος σχετίστηκε μάλιστα και με τους Einstürzende Neubauten, οι οποίοι έλαβαν πολύ αρνητική κριτική από τους fans τους για την απόφασή τους να εμφανιστούν εκεί (δείτε απόσπασμα στον σύνδεσμο παρακάτω). Αιτία, το γεγονός ότι το Elbphilharmonie έλαβε πολύ αρνητική δημοσιότητα στη Γερμανία μέχρι να εγκαινιαστεί, αποτελώντας ένα πρώτης τάξης σκάνδαλο, συνώνυμο ανοργανωσιάς και αδικαιολόγητων υπερτιμολογήσεων, που προκάλεσαν σημαντική διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ξέρετε, τα χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου, που τα τρώνε οι «άχρηστοι Έλληνες», καθώς μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν τέτοια πράγματα -και άλλα πολλά, ανάλογα...

{youtube}-kSFQoMT3wk{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured