Αναστασία Τουρούτογλου

Νεκρός στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι βρέθηκε ο Αλέξης Μάρδας, στα 74 του χρόνια, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για θάνατο από παθολογικά αίτια, εν αναμονή της νεκροψίας και του επίσημου ιατροδικαστικού πορίσματος. Εδώ και κάποιον καιρό έπασχε από παραμορφωτική αρθρίτιδα.

Ο Μάρδας έγινε παγκοσμίως γνωστός στη δεκαετία του 1960 ως φίλος και συνεργάτης των Beatles, οι οποίοι του χάρισαν το παρατσούκλι «Magic Alex» (τον έλεγαν πάντως και «Greek Wizard»), λόγω των τεχνολογικών του γνώσεων και της εφευρετικής του ικανότητας. Ο Μάρδας έφτασε στο Λονδίνο το 1965, στα 23 του, εργάστηκε ως επισκευαστής τηλεοράσεων και συγκατοίκησε με τον John Dunbar, ιδιοκτήτη της γκαλερί Indica, στην οποία και έκθεσε τα Kinetic Light γλυπτά του, που οδήγησαν στη γνωριμία του με τον John Lennon και ύστερα με τους υπόλοιπους Beatles.

Οι τελευταίοι, μάλιστα, έστησαν για χάρη του την εταιρεία Fiftyshapes Ltd. τον Σεπτέμβριο του 1967, ενώ αργότερα τον ενέταξαν στο προσωπικό της Apple Electronics, παραχωρώντας του όχι μόνο εβδομαδιαίο μισθό μα και ποσοστό 10% από τις πωλήσεις όσων εφευρέσεων έφτιαχνε. Μάλιστα, ο Μάρδας εμφανίστηκε τότε και σε ένα ιστορικό πλέον διαφημιστικό της Apple στην τηλεόραση.

Ο Μάρδας έπαιξε ενεργό ρόλο και στις προσπάθειες των Beatles να αγοράσουν ένα ελληνικό νησί, τις οποίες είχαν ξεκινήσει πριν τον γνωρίσουν, στα 1964, όταν αποπειράθηκαν χωρίς αποτέλεσμα να αγοράσουν το νησάκι Αγία Τριάδα στα ανοιχτά της Ερέτριας -νησάκι που στα πρόσφατα χρόνια το είδαμε να βγαίνει στο σφυρί για 15.000.000 ευρώ. Τον Ιούλιο του 1967 έκαναν μια νέα απόπειρα, με τη βοήθεια του Μάρδα και του πατέρα του, που είχε πρόσβαση στους ιθύνοντες της Χούντας. Το τι ακριβώς έγινε τότε, πόσο χάθηκαν οι Beatles στο LSD, ποιο ήταν το νησάκι που ανέφεραν ως «Leslo», αν το αγόρασαν για 95.000 λίρες και το πούλησαν αργότερα ή δεν το αγόρασαν ποτέ, είναι μια ιστορία που μάλλον δεν θα διευκρινιστεί ποτέ οριστικά, τώρα που ο Μάρδας έφυγε από τη ζωή.

Μετά το κλείσιμο της Apple Electronics από τον μάνατζερ της μπάντας Allen Klein (1969), ο Μάρδας δούλεψε σε αντι-τρομοκρατικές εφευρέσεις και έστησε και μια εταιρεία στο Λονδίνο με τη βοήθεια του πρώην βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β΄, όμως τα αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα που κατασκεύασε για τον σουλτάνο του Ομάν και τον βασιλιά της Ιορδανίας δεν φαίνεται να λειτούργησαν ικανοποιητικά.

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε, τραβήχτηκε στις 31 Ιουλίου 1967 στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όταν οι Beatles επέστρεφαν στο Λονδίνο και εικονίζει τον Μάρδα δίπλα στον John Lennon -είναι και ο Paul McCartney, πίσω από την Paula Boyd, που περπατά με σκυφτό κεφάλι.

{youtube}S-rB0pHI9fU{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured