Αναστασία Τουρούτογλου

Ο Βρετανός μουσικός και ψυχίατρος Tony Klein ακούει ρεμπέτικα από το 1973, όταν έφτασαν στα αυτιά του ηχογραφήσεις του Μάρκου Βαμβακάρη και της Σωτηρίας Μπέλλου στη Σουηδία (όπου ζει από τότε), μέσω Ελλήνων γνωστών του. Τα αγάπησε μάλιστα τόσο πολύ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε πρόσφατη και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη Μαρία Παππά για τη Lifo (όλο το κείμενο εδώ), ώστε αγόρασε και μπουζούκι και έκατσε να μάθει με δάσκαλο τον Στέλιο Κερομύτη -έναν από τους τελευταίους αυθεντικούς ρεμπέτες.

Τώρα, μαζί με τον Αμερικανό Gordon Asworth, μαζεύει 12 κομμάτια του αγαπημένου του Κώστα Μπέζου και τα συστήνει διεθνώς μέσω της συλλογής The Jail's A Fine School (αγγλική μετάφραση του τίτλου του τραγουδιού "Η Φυλακή Είναι Σχολείο"), την οποία και κυκλοφορούν στο αμερικάνικο label Olvido Records.

Ο Μπέζος ήταν μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση του ελληνικού Μεσοπολέμου: άφησε όλα κι όλα 12 τραγούδια, όλα σε πρώιμο ρεμπέτικο ύφος, τα οποία κυκλοφόρησε μεταξύ 1930 και 1931 με το ψευδώνυμο Α. Κωστής και Κ. Κωστής. Έπρεπε να έρθει ο Παναγιώτης Κουνάδης τη δεκαετία του 1970 να ανακαλύψει την αληθινή ταυτότητα πίσω από αυτά τα ονόματα, πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Μπέζου (πέθανε το 1943, από φυματίωση, μόλις στα 37 του χρόνια).

Ο Μπέζος κάθε άλλο παρά ρεμπέτης ήταν, παρά ταύτα. Αρθρογράφος, σκιτσογράφος και ηθοποιός (εμφανίζεται στην ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα, που όμως θεωρείται χαμένη), ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας της Κορινθίας, έπαιζε χαβάγιες με το εικονιζόμενο στη φωτογραφία συγκρότημα Τα Άσπρα Πουλιά (όπου μετείχε και ο Τίτος Καλλίρης, πατέρας του γνωστού κατά τη δεκαετία του 1990 ποπ αστέρα Θάνου Καλλίρη) και ήταν στενός φίλος της Δανάης.

Τώρα, ένα τραγούδι του «πρωταγωνιστεί» στη νέα διαφήμιση της Apple για το iPhone 7 Plus, στην οποία μια νεαρή κοπέλα (Νεφέλη Κουρή) φτάνει σε παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης για να επισκεφθεί τη γιαγιά της,  την οποία και φωτογραφίζει με το κινητό της, χρησιμοποιώντας τη Λειτουργία Πορτραίτου. Το τραγούδι το ψάχνουν ήδη πολλοί στα social media -πρόκειται για το "Πάμε Στη Χονολουλού" και μπορείτε να το απολαύσετε αμέσως παρακάτω.

{youtube}DniVeqhsBD4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured