Αναστασία Τουρούτογλου

Το τεύχος Σεπτεμβρίου του σεβάσμιου BBC Music Magazine θα έχει ένα αφιέρωμα στις 20 καλύτερες κλασικές συμφωνίες της μουσικής ιστορίας, θέμα ωστόσο τόσο πιασάρικο για το ευρύτερο κοινό, ώστε το περιοδικό αποκάλυψε τις 10 πρώτες, θεωρώντας πως αυτό θα είναι ένα πρώτης τάξης promo για το επερχόμενο τεύχος.

151 διακεκριμένοι μαέστροι από όλον τον κόσμο κλήθηκαν από την αρχισυνταξία του BBC Music Magazine να ψηφίσουν τις 3 κατά τη γνώμη τους σπουδαιότερες συμφωνίες, με το περιοδικό να στήνει στη συνέχεια τα αποτελέσματα σε ένα top-20. Ανάμεσα στα ονόματα που ψήφισαν είναι ο Simon Rattle, ο Sakari Oramo και ο Marin Alsop.

Τα αποτελέσματα μπορούν να περιγραφούν και ως μια άτυπη αυστρο-γερμανική σύγκρουση, με τον Μπετόβεν να κερδίζει εν τέλει κατά κράτος: κατέχει και την 1η θέση της λίστας, με την Τρίτη Συμφωνία του -την περίφημη Eroica (1803)- αλλά και τη δεύτερη, με την Ενάτη (1824). Εκείνη δηλαδή που άκουγε και η Ρίτα Σακελλαρίου στο κρεβάτι με τον παίδαρο, για να αναπληρώσει την άρνησή της να πάει Μέγαρο, αν θυμάστε το cult εγχώριο σουξέ του 1993.

Η 3η θέση ανήκει στον Μότσαρτ και τη Συμφωνία νο. 41 (1788), ενώ τις θέσεις 4 και 5 καπάρωσε ο Μάλερ: την πρώτη με την Ενάτη του (1909, η μόνη του 20ού αιώνα που μπήκε στην τελική δεκάδα), τη δεύτερη με τη Δεύτερη (1894).

Για τις επόμενες τρεις θέσεις, κονταροχτυπήθηκαν ο Μπραμς με τον Μπερλιόζ: ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας βρέθηκε στην 6η με τη Συμφωνία νο. 4 (1885) και στην 8η με την Πρώτη του (1876), με τον Γάλλο ομόλογό του να μπαίνει σφήνα στην 7η με τη διάσημη και αγαπητή Φανταστική Συμφωνία (1830).

Στην 9η θέση βρέθηκε ο σπουδαίος Ρώσος συνθέτης Τσαϊκόφσκι με την Έκτη του (1893), ενώ τη δεκάδα έκλεισε και πάλι ο Μάλερ, με την Τρίτη του (1896).

{youtube}InxT4S6wQf4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured