Αναστασία Τουρούτογλου

Ένα μουσικό βιβλίο που αξίζει να τσεκάρουν οι φίλοι της ηλεκτρονικής μουσικής κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Βρετανία, γραμμένο από τον ερευνητή, συγγραφέα και εφευρέτη Ian Helliwell.

Το Tape Leaders - A Compendium Of Early British Electronic Music Composers ανατρέχει στις πρώιμες ημέρες της βρετανικής ηλεκτρονικής έκφρασης και έχει χώρο για όλους: από αναγνωρισμένους ροκ πρωτοπόρους με μεγάλη (Beatles, Hawkwind) ή μικρότερη πρόσβαση στο mainstream (Soft Machine, Gong), μέχρι εντελώς underground πειραματιστές με κασετόφωνο (Tristram Cary κ.ά.) και «τρελούς» παρα-ακαδημαϊκούς εξερευνητές σαν τη Daphne Oram και τον Donald Henshilwood, για τους οποίους ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά, ακόμα και στην εποχή του ίντερνετ. 

Ο Helliwell δούλευε το βιβλίο του για 5 χρόνια, κάνοντας έρευνα και συνεντεύξεις ώστε να πετύχει το πληρέστερο δυνατό απότέλεσμα. Η δομή που διάλεξε είναι αυτή της εγκυκλοπαίδειας, με τα ονόματα να τοποθετούνται από το A ως το Z.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης το CD που συνοδεύει το βιβλίο, γεμάτο με ως επί το πλείστον ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Peter Zinovieff, του Ernest Berk, του Ralph Broome και άλλων πρωτοπόρων οραματιστών.

{youtube}Ah2ckzXgrx4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured