Αναστασία Τουρούτογλου

Ο φετινός τελικός της Eurovision κρίθηκε μετά από αμφίρροπη καταμέτρηση, κάτι που μάλλον ικανοποίησε τους πολυάριθμους φίλους της, αφού η υπόθεση εξελίχθηκε σε ντέρμπι, με την προπορευόμενη Αυστραλία να χάνει τελικά τη μάχη από την Ουκρανία. Η Ρωσία, αν και ο περισσότεροι τη θεωρούσαν φαβορί, έμεινε 3η (πληρώνοντας ίσως τις αποκαλύψεις για το πορνό παρελθόν του Sergey Lazarev;), ενώ τις άλλες δύο θέσεις της πρώτης πεντάδας κατέλαβαν αντίστοιχα η Βουλγαρία και η διοργανώτρια Σουηδία.

Θυμίζουμε ότι στον 61ο αυτόν τελικό δεν συμμετείχε η Ελλάδα, καθώς οι Argo αποκλείστηκαν στην ημιτελική φάση. Συμμετείχε ωστόσο η Κύπρος, η οποία τερμάτισε πολύ χαμηλά στην τελική κατάταξη (21η).

Η νίκη όμως της Ουκρανίας φέρνει την Eurovision στα πιο θολά νερά της ιστορίας της, κάτι που μάλλον επιβεβαιώνουν και τα εσπευσμένα συγχαρητήρια του προέδρου της χώρας Πέτρο Ποροσένκο μέσω Twitter, τα οποία έδωσαν άμεσα πολιτικό χρώμα στο γεγονός: το "1944" της Jamala είναι ένα τραγούδι με ξεκάθαρα αντιρωσικό μήνυμα, το οποίο συνδυάζει ιστορικά γεγονότα του 1944 (όταν οι Τάταροι της Κριμαίας ξεριζώθηκαν από τα εδάφη τους με εντολή του Στάλιν και εκτοπίστηκαν στο Ουζμπεκιστάν, λόγω της συνεργασίας τους με τους Ναζί) με την πρόσφατη βίαιη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ωστόσο οι κανονισμοί της Eurovision είναι ξεκάθαροι σε τέτοια θέματα και αντιγράφουμε από το επίσημο, αγγλόφωνο καταστατικό: «no lyrics, speeches, gestures of a political or similar nature shall be permitted during the Eurovision Song Contest». Και παρότι η 32χρονη Jamala παραδέχτηκε ευθέως τη διασύνδεση του "1944" με τα σημερινά γεγονότα, οι διαμαρτυρίες της Ρωσίας για τη συμμετοχή του τραγουδιού έπεσαν στο κενό: οι θεσμοί της Eurovision έκριναν το περιεχόμενό του ...ιστορικό!

Το τραγούδι φάνηκε να αρέσει βέβαια και η Jamala είχε τη φωνή να το υπερασπιστεί, το θέμα όμως είναι αν έπρεπε να επιτραπεί στην Ουκρανία μια τέτοια συμμετοχή -και αν όντως θα της επιτρεπόταν, αν η Δυτική διπλωματία δεν είχε ταχθεί με το μέρος της στην περίπλοκη διαμάχη για την Κριμαία. Το αν κάτι τέτοιο επηρέασε και την ψηφοφορία στις επιτροπές της κάθε χώρας, από εκεί και πέρα, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

{youtube}B-rnM-MwRHY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured