Αναστασία Τουρούτογλου

Ίσως δεν περιμέναμε τους Portishead να διασκευάσουν Abba, αν και μάλλον αυτά είναι αντι-ποπ στεγανά που (ευτυχώς) έχουν αρχίσει και ξεπερνιούνται στον 21ο αιώνα, όπου το θρυλικό σουηδικό κουαρτέτο έχει πια βρει γενική εκτίμηση: είναι κοινή η πεποίθηση ότι υπήρξαν ένα από τα σπουδαιότερα σχήματα της μουσικής ιστορίας.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Abba έβαλαν λοιπόν στο «στόχαστρό» τους οι Portishead, το "SOS". Τραγούδι του 1975 που έφερε τους Abba στο #6 της Βρετανίας και στο #15 των Η.Π.Α., γενόμενο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμά τους. 

{youtube}cvChjHcABPA{/youtube}

Η διασκευή ωστόσο είναι το άκρο αντίθετο από αυτό που ακούσατε παραπάνω: οι Portishead μετέτρεψαν το "SOS" σε μια αργόσυρτη, «σκοτεινή» ελεγεία, κάνοντας τους μουσικόφιλους να παραμιλούν -είναι άλλωστε η πρώτη τους κανονική δουλειά από το Third του 2008, αν δεν μετρήσουμε το φιλανθρωπικό single "Chase The Tear" (2009). Η διασκευή ακούστηκε στην ταινία High-Rise (2015) του Ben Wheatley.

Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Κι αυτό γιατί οι Portishead επιμένουν να μην κυκλοφορήσει η διασκευή τους, ούτε στο soundtrack του φιλμ, ούτε σε κάποια άλλη τους δουλειά. Το κομμάτι ωστόσο διέρρευσε και ανεβαίνει/κατεβαίνει διαρκώς στο ίντερνετ, καθώς ο κόσμος το ψάχνει μετά μανίας. Τελευταία εθεάθη στο Soundcloud, αν είστε όμως επίμονοι όλο και κάποιος θα το ανεβάσει ξανά.

Ένα είναι το σίγουρο: αξίζει, με τα χίλια.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured