Αναστασία Τουρούτογλου

Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια, όχι μόνο του Hard Rock, αλλά και της παγκόσμιας μουσικής. Το "Stairway To Heaven", μέσα από τον 4ο δίσκο των Led Zeppelin, έγινε ένα από τα σήματα κατατεθέν του μεγάλου συγκροτήματος και αγαπήθηκε με μανία παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Robert Plant είχε πριν από χρόνια δηλώσει ότι αν μπορούσε θα ξαναέγραφε τους στίχους του από την αρχή.

Την ίδια στιγμή το βρετανικό συγκρότηματα φέρει πάνω του όσο λίγα τη στάμπα του «κλέφτη», αφού η συνήθειά τους να «βουτάει» παλιά και άγνωστα blues κομμάτια και να τα φέρνουν στα μέτρα τους έχει υπάρξει κάτι περισσότερο από διάσημη στον χώρο της δισκογραφίας.

Αυτή λοιπόν δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται έντονα ότι οι Zeppelin κάπου, κάπως, κάποτε έκλεψαν από κάποιον κάποιο τραγούδι. Η συγκεκριμένη ιστορία με το "Stairway To Heaven" όμως είναι σχετικά πρόσφατη και ξεκίνησε όταν ο Michael Skidmore, επιστήθιος φίλος του κιθαρίστα των Spirit, Randy Wolfe, βγήκε και δήλωσε ότι η εισαγωγή του κομματιού ανήκει στον Wolfe και πως το συγκρότημα οφείλει να αλλάξει τα credits στο άλμπουμ.

Συγκεκριμένα ο Skidmore επιμένει ότι η εισαγωγή του "Stairway To Heaven" είναι κάτι περισσότερο από παρόμοια με ένα μέρος του τραγουδιού "Taurus" που οι Spirit είχαν γράψει το 1968. Αυτό που κάνει την όλη ιστορία να αποκτά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τα δύο γκρουπ όντως βρέθηκαν σε κοινή περιοδεία το 1968 και το 1969.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι τα δικαστήρια και τελικά την Παρασκευή 8 Απριλίο ο δικαστής Gary Klausner αποφάσισε ότι πράγματι οι ομοιότητες ανάμεσα στα δύο τραγούδια είναι αρκετά σημαντικές ώστε η δικογραφία μπορεί να προχωρήσει σε εκδίκαση.

Η δίκη έχει οριστεί για τις 10 Μαίου όποτε θα μάθουμε αν τελικά ο Rober Plant και ο Jimmy Page θα καταδικαστούν για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Φυσικά, ο κιθαρίστας των Zeppelin είναι σε έξαλλη κατάσταση και έχει χαρακτηρίσει την όλη ιστορία «εντελώς γελοία»...

{youtube}9Q7Vr3yQYWQ{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured