Αναστασία Τουρούτογλου

Η 26χρονη τραγουδίστρια Irma Bule από την Ινδονησία έγινε πρώτο θέμα σε πολλά Δυτικά μέσα (μουσικά και ειδησεογραφικά) τις τελευταίες μέρες, λόγω του τραγικού της θανάτου επί σκηνής. Αντανακλώντας όμως ένα κλίμα εύκολου copy/paste και αδιαφορίας για ρεπορτάζ, πολλά από αυτά μετέδωσαν το νέο χωρίς να νοιαστούν να αντιληφθούν την πλήρη του διάσταση. Μια διάσταση άρρηκτα συνδεδεμένη με το πώς λειτουργεί η ποπ βιομηχανία σε μια μακρινή χώρα σαν την Ινδονησία, για την οποία το θέμα δεν είναι βέβαια αν ξέρουμε λίγα, μα αν θέλουμε (τελικά) να μάθουμε και κάποια ελάχιστα.

Σε αντίθεση με ό,τι έγραψαν ορισμένοι, η Irma Bule δεν ήταν ποπ σταρ με την έννοια που το κατανοούμε -σε εθνικό δηλαδή επίπεδο. Ήταν ένα κορίτσι που χόρευε και τραγουδούσε στους δημοφιλείς dangdut ρυθμούς και είχε αποκτήσει ένα κάποιο όνομα τοπικά, στη δυτική Ιάβα. Κι αυτό όχι λόγω ρεπερτορίου ή χαρισματικών φωνητικών, μα για το επί σκηνής σόου της: εμφανιζόταν και χόρευε παρέα με βασιλικές κόμπρες. Ένα άκρως επικίνδυνο φίδι, ασφαλώς, που όμως γινόταν ακίνδυνο χάρη σε ειδικευμένο επιτελείο, το οποίο αφαιρούσε το δηλητήριο από τα δόντια τους.

Ο θάνατος της Bule προκλήθηκε πράγματι, όπως σωστά μεταδόθηκε, από το δάγκωμα μιας κόμπρας από την οποία κάποιος υπεύθυνος είχε αμελήσει να αφαιρέσει το δηλητήριο -πρόκειται δηλαδή για κλασική περίπτωση εγκλήματος δι' αμελείας.

Αυτό που δεν μεταδόθηκε, μα γλαφυρά περιγράφει ο Yenni Kwok σε ένα υποδειγματικό ρεπορτάζ για το περιοδικό Time, ήταν το ότι η Bule δεν ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση, μα ένα από τα πάμπολλα φτωχά κορίτσια της Ινδονησίας που προσπαθούν να επιβιώσουν γενόμενες «τραγουδίστριες». Ήδη μητέρα 3 παιδιών, η 26χρονη Bule προσπάθησε να βρει το κάτι διαφορετικό για να τραβά την προσοχή μεγάλων ακροατηρίων, καταφεύγοντας στο μοιραίο σόου με τις κόμπρες.

Κορίτσια λοιπόν σαν την Irma αμείβονται με περίπου 17 ευρώ για κάθε επιτυχημένη παράσταση, με τα φιλοδωρήματα του κοινού να μετράνε σαν bonus -δίνοντάς τους έτσι ένα πρώτης τάξης κίνητρο για να προκαλούν την προσοχή όσο το δυνατόν περισσότερων. Αν λοιπόν δεχτούν να τραγουδήσουν με ένα φίδι, οι τοπικοί promoters αμέσως-αμέσως ανεβάζουν την αμοιβή σε 22 ευρώ. Δεν μας φαίνονται πολλά, αντιστοιχούν όμως σε 328 ρουπίες Ινδονησίας, ποσό σημαντικό, ειδικά για μια φτωχή κοπέλα.

Μιλώντας στο ινδονησιακό site Detik, η μητέρας της Irma Bule αποκάλυψε ότι η κόρη της μπήκε σε αυτή τη δουλειά πριν 3 χρόνια: «δεν νομίζω ότι ήξερε καν ότι τραγουδούσε με ένα δηλητηριώδες φίδι. Απλά της είπαν να κάνει performance με αυτό κι εκείνη το έκανε».

{youtube}xuwf5jxGJ5o{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured