Αναστασία Τουρούτογλου

«Αυλαία» στα 76 για τον Tony Conrad, που τον τελευταίο καιρό βρισκόταν στο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης δίνοντας μάχη με τον καρκίνο του προστάτη -όπου και πέθανε τελικά, από επιπλοκές σχετιζόμενες με πνευμονία.

Ο Conrad φοίτησε στο περίφημο πανεπιστήμιο Harvard, αλλά από όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στις αρχές των 1960s συνδέθηκε με την αμερικανική πρωτοπορία της εποχής, γενόμενος μέλος της κολεκτίβας Theater Of Eternal Music και συνεργαζόμενος με τον LaMonte Young. Λίγο μετά, μάλιστα, έφτιαξε κι ένα συγκρότημα με τον Lou Reed και τον John Cale, τους Primitives. Οι οποίοι μετονομάστηκαν στη συνέχεια σε Velvet Underground από τον τίτλο ενός βιβλίου που δάνεισε τότε στον Lou Reed και συνέχισαν χωρίς εκείνον, μιας και ήθελε να καταπιαστεί με τον πειραματικό κινηματογράφο.

Ο Conrad υπήρξε πολυπράγμων και διακρίθηκε σε ό,τι κι αν ασχολήθηκε. Ταινίες του σαν το The Flicker (1966) θεωρούνται ακόμα και σήμερα επιδραστικότατες στο underground, δίσκοι σαν τη συνεργασία του με τους Faust Outside The Dream Syndicate (1973) αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς, ενώ προσωπικές του δουλειές χαιρετίζονται πλέον ως αιχμή του δόρατος για τη μουσική που κατατάσσουμε κάτω από τις drone και noise ταμπέλες.

Ο Conrad υπήρξε όμως και ακαδημαϊκός, διδάσκοντας από το 1976 στο τμήμα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας το Πανεπιστημίου του Buffalo, ενώ παρέμεινε ενεργός καλλιτέχνης μέχρι και το τέλος, αφού σχεδίαζε να παίξει όλο το Outside The Dream Syndicate παρέα με τους Faust στο Big Ears Festival, κάτι που δυστυχώς δεν μπόρεσε να κάνει λόγω της ανάγκης να μπει στο νοσοκομείο -αν σας λέει κάτι, τη θέση του στη συναυλία πήρε η Laurie Anderson.

{youtube}Fh9sFOhhVLg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured