Αναστασία Τουρούτογλου

Στα ψιλά πέρασε δυστυχώς, εκτός των ελίτ κύκλων της Βρετανίας, η είδηση του θανάτου του Peter Maxwell Davies. Ο συνθέτης έφυγε στα 81 του, ύστερα από 3 χρόνια αγώνα κατά της λευχαιμίας.

Επηρεασμένος από τον Arnold Schoenberg και τον Karlheinz Stockhausen, ο Davies υπήρξε πρωτεργάτης της επονομαζόμενης «Σχολής του Μάντσεστερ» μαζί με τον Harrison Birtwhistle και τον Alexander Goehr. Η τριπλέτα αυτή έφερε μια μικρή επανάσταση στο βρετανικό μουσικό θέατρο της δεκαετίας του 1960, συγχρονίζοντάς το με τις πιο πειραματικές όψεις της κλασικής μουσικής της ανήσυχης εκείνης εποχής.

Το πιο διάσημο έργο του Davies, ήταν βέβαια το Eight Songs For A Mad King, πολύ αμφιλεγόμενο κάποτε σε Βρετανία και Η.Π.Α. μα εν τέλει κι αυτό που παίχτηκε τις περισσότερες φορές.

Από το 1971 κι έπειτα, ο Davies αποφάσισε να ζήσει στα απομονωμένα νησιά Orkney, 16 χιλιόμετρα βόρεια της Σκωτίας -σ' ένα σκληρό τοπίο, στο οποίο χρειαζόταν αρκετές φορές να τα βγάλει πέρα χωρίς ηλεκτρισμό ή τρεχούμενο νερό. Σε πρόσφατα μάλιστα χρόνια, είχε και κάτι τραβήγματα με τον νόμο, καθώς συνελήφθη το 2005 να μαγειρεύει έναν ...κύκνο. Τον οποίον δεν είχε βέβαια σκοτώσει, μα είχε βρει νεκρό στα σύρματα του ηλεκτρικού. Είχε τότε δηλώσει με χαρακτηριστικό βρετανικό χιούμορ στο BBC ότι κάλεσε τους αστυνομικούς μέσα και τους πρόσφερε καφέ και τερίνα κύκνου. «Νομίζω ότι τρομοκρατήθηκαν», είπε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τους.

Τη 10η και τελευταία του συμφωνία, την έγραψε στο νοσοκομείο, ύστερα από τα νέα για τη λευχαιμία. Κεντρικό σημείο αναφοράς της, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Francesco Borromini που αυτομαχαιρώθηκε με το ξίφος του το 1667, ύστερα από κατάθλιψη και νευρική κατάρρευση.

{youtube}KrHnfhZHznQ{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured