Αναστασία Τουρούτογλου

 Η είδηση ότι οι Laibach θα ήταν η πρώτη μπάντα του Δυτικού κόσμου στην οποία θα επιτρεπόταν να δώσει συναυλία στη Βόρεια Κορέα στα πλαίσια των φετινών εορτασμών για την απελευθέρωση της χώρας από την Ιαπωνία, έκανε τον γύρο πολλών μέσων όταν ανακοινώθηκε –και όχι μόνο των μουσικών. Αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν νοιάστηκαν για το μετά, όταν πια έγινε το περιβόητο live (19 Αυγούστου) και οι Σλοβένοι επέστρεψαν στη βάση τους.  

Οι Laibach έπαιξαν στο θέατρο Ponghwa, επιλέγοντας ένα σύντομο σετ, στο οποίο περιλαμβάνονταν οι διασκευές τους στα τραγούδια του πασίγνωστου μιούζικαλ Η Μελωδία Της Ευτυχίας (ναι, καλά διαβάζετε), μερικές ακόμα διασκευές (π.χ. στο "Across The Universe" των Beatles) και –ευτυχώς για τους Βορειοκορεάτες– κάποια δικά τους κομμάτια ("Life Is Life," "Final Countdown," "Across the Universe," "The Whistleblowers"), όπως και τη δική τους εκδοχή σε ένα δημοφιλές βορειοκορεάτικο τραγούδι, το "Arirang". Αποκάλυψαν όμως πως έδωσαν κατόπιν και μια δεύτερη συναυλία, ακουστική αυτή τη φορά, στο μουσικό σχολείο Kum Song. 

Πώς φάνηκε λοιπόν η Βόρεια Κορέα στους Laibach; Μιλώντας στον Jørund F. Pedersen του Rolling Stone, ο Ivo Saliger είπε ότι η χώρα τους έκανε μεγάλη εντύπωση και ότι, επιστρέφοντας, σκέφτηκαν πώς θα μπορούσαν να μείνουν για ένα διάστημα εκεί. Με την πολιτική ηγεσία, βέβαια, δεν είχαν πάρε-δώσε. Τον Κιμ Γιόνγκ-Ουν δεν τον είδαν ποτέ (δεν ήρθε καν στη συναυλία), συναντήθηκαν μόνο με τον υφυπουργό Πολιτισμού, ο οποίος δεν μίλαγε πολλά αγγλικά. Τους έστειλαν όμως 5 άτομα για να βοηθούν σε ό,τι χρειαζόταν και να μεταφράζουν –τα οποία, βέβαια, είχαν κι έναν ακόμα ρόλο: να σιγουρευτούν ότι οι Σλοβένοι δεν θα συμπεριφέρονταν πολύ «ελεύθερα». Ο μόνος βασικά πολιτικός με τον οποίον μίλησαν ήταν ο πρέσβης της Συρίας, που μάλλον έπαθε σοκ από τη μουσική που άκουσε.

Τους έκανε δε μεγάλη εντύπωση η Πυόνγκ-Γιάνγκ, «μια πολύχρωμη πόλη με επιβλητική αρχιτεκτονική και πάρκα», αλλά και οι Βορειοκορεάτες, που τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό, ευγένεια και χαμόγελα. Ο Saliger παρατήρησε μάλιστα πως τα παιδιά μαθαίνουν αγγλικά από μικρή ηλικία, ενώ του έκανε τεράστια εντύπωση η εξαιρετικής ποιότητας μπύρα που παράγεται στις μικροζυθοποιίες της χώρας.

Κι αν τελικά κρατάνε μία μνήμη ως πιο έντονη, ήταν η φράση που τους είπε ένας μεγάλος σε ηλικία Βορειοκορεάτης, ο οποίος παρακολούθησε το live: «δεν ήξερα πως υπάρχει τέτοια μουσική στον κόσμο. Τώρα ξέρω».

{youtube}c6Mx2mxpaCY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured