Αναστασία Τουρούτογλου

 

Η ρετροσπεκτίβα Björk που παρουσίασε νωρίτερα μέσα στη χρονιά το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης –ένα χρονικό της σπουδαίας καριέρας της, ειδωμένο μέσα από ήχους, φιλμ, visuals, κοστούμια, όργανα και performances– είναι ένα από τα πιο συζητημένα καλλιτεχνικά δρώμενα του 2015. Δεν είναι έτσι τυχαίο που ο εκδοτικός οίκος Thames & Hudson έσπευσε να εκμεταλλευτεί τον όλο ντόρο, κυκλοφορώντας το βιβλίο The Björk Archives.

Αυτό που έκανε εντύπωση σε πολλούς από το υλικό που περιέχεται εκεί, είναι η δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας της Ισλανδής καλλιτέχνιδος με τον φιλόσοφο Timothy Morton, γνωστό για το ενδιαφέρον του πάνω στη φύση και στην οικολογική σκέψη του 21ου αιώνα. Η Björk δήλωσε πως ήταν η ίδια που ξεκίνησε τις συνομιλίες τους, αναζητώντας τον κατά την περσινή χρονιά μέσω e-mail, ώστε να συζητήσει μαζί του τη δική της σχέση με τη φύση, αλλά και βαθύτερα ζητήματα: την ισλανδική της κληρονομιά και το πώς συμβιβάζεται με μια διεθνή ποπ καριέρα, αλλά και ό,τι η ίδια ονομάζει «προσωπική συναισθηματική χρονολογία».

Ακόμα κι αν τα βρίσκετε έξω από τη σφαίρα των δικών σας αναζητήσεων, η αλληλογραφία έχει το ενδιαφέρον της. Μπορείτε να τη βρείτε σε ολοκληρωμένη μορφή εδώ.

{youtube}gQEyezu7G20{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured