Αναστασία Τουρούτογλου

 

Τα νέα άργησαν κάπως να μας έρθουν από την Ιταλία, όμως πράγματι ο Walter Marchetti δεν βρίσκεται πια κοντά μας: έφυγε στα 84 του, από καρδιακή προσβολή.

Ο Marchetti έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον αθυρόστομους και τολμηρούς πειραματικούς δημιουργούς στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν σύσσωμος ο τύπος επαινούσε τις εξελίξεις στο ποπ και ροκ πεδίο, εκείνος χαρακτήρισε τη Δυτική μουσική της εποχής του «ακουστική έρημο» και προχώρησε στη συγκρότηση μιας καλλιτεχνικής κολεκτίβας ονόματι ZAJ στη Μαδρίτη, μαζί με τους Juan Hildago & Jose Luis Castillejo –θέλοντας να ακολουθήσει τα βήματα των δικών του ινδαλμάτων, του John Cage και του David Tudor. 

Αργότερα αποκάλεσε το ίδιο του το έργο «κωλοτρυπίδα του Δυτικού πολιτισμού», ενώ οι πιο εξοικειωμένοι με τον κόσμο της πειραματικής μουσικής σίγουρα θυμούνται το installation "Chamber Music no. 211" (πιάνο με ουρά φτιαγμένο από 3.000 ρολά τουαλέτας), αλλά και τις συνθέσεις του με τα field recordings από καζανάκια και γουρούνια να σκληρίζουν. 

{youtube}0fc1hW_1P4k{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured