Δελτίο Τύπου

«Ακουσα πρώτη φορά για τους Mayhem όταν έλαβα ένα γράμμα απ’ τον Euronymous μεταξύ του ’91-92’ που χωρίς να το γνωρίζω τότε θα μου άλλαζε όλη μου τη ζωή. Εψαχναν για τραγουδιστή να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αυτοκτονία του Dead.

Φυσικά και είπα ναι και το 1993 ηχογραφούμε το “De Mysteriis Dom Sathanas”, μία απ’τις πιο μαγικές ηχογραφήσεις που έγιναν ποτέ. Η μουσική του άνοιξε εναλλακτικές διαστάσεις που απλά δεν ήμασταν έτοιμοι να διαχειριστούμε τότε, που εξαπέλυσαν ένα απόλυτο Χάος που οδήγησε στην πυρπόλυση εκκλησιών και τον φόνο εντός της μπάντας.
Ήταν πραγματικά σχεδόν αδύνατον να κυκλοφορήσει ο δίσκος, αλλά όταν τελικά έγινε το ’94 είχε δραματική επίδραση στη συνολική Heavy Metal σκηνή. Το ‘Δεύτερο κύμα του Black Metal' γεννήθηκε στο κρύο και σκοτεινό υπόγειο Oslo.

Ταυτοχρόνως οι Mayhem διαλύονται σε πυρά για να αναγεννηθούν απ’τις στάχτες τους στη συνέχεια με νέα και παλιά μέλη. Αλλά αυτός ο δίσκος είναι τόσο ισχυρός και τόσο μοναδικός που ακόμα και μετά την επανένωση μου με τους Mayhem το 2004, ποτέ δεν νιώθαμε άνετα να τον παρουσιάσουμε στην ολότητά του.

Ο χρόνος πέρασε και όλη η μπάντα ισχυροποιήθηκε και απέκτησε μεγαλύτερη εμπειρία. Και ήρθαμε στο τώρα, νιώθοντας παντοδύναμοι να τον παρουσιάσουμε ολόκληρο και να ελευθερώσουμε Εκείνο το Τέρας μετά από δύο δεκαετίες. Κι έτσι τα ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ επιτέλους έρχονται σε Ζωή!» - Attila Csihar

Υπάρχουν σημεία στην ιστορία τόσο ισχυρά και υπερβατικά, που η στιγμιαία δύναμη τους ως άλλη αστραπή σε σκοτεινό ουρανό, την αλλάζει καθοριστικά. Ένα τέτοιο σημείο είναι το De Mysteriis Dom Sathanas, ή αλλιώς ο πιο επιδραστικός δίσκος στην ιστορία του black metal και του extreme metal γενικότερα, με τον απόηχο των ύμνων του να στοιχειώνει τα πρώτα βήματα εφηβικών σχημάτων στο ξεκίνημά τους αλλά και να στέκεται ως απόλυτος κριτής σχημάτων διεθνούς φήμης.

Η ιστορία αυτού του μοναδικού και τραγικού δίσκου αλλά και της εξάπλωσης της Νορβηγικής black metal σκηνής ξεκινάει το 1991 με την αυτοκτονία του Per “Dead” Ohlin, πρώην τραγουδιστή των Mayhem και υπεύθυνου για το στιχουργικό κομμάτι του DMDS. Ο Øystein “Euronymous” Aarseth βασίζεται στο γεγονός για να εξαπολύσει την ισχυρότερη προώθηση που είχε δει η σκηνή μέχρι τότε, με την δισκογραφική του Deathlike Silence να μεσουρανεί και τα επόμενα τρία χρόνια να ακολουθούν ιστορικές κυκλοφορίες από τις σκηνές του Oslo, Bergen και Kristiansand αλλά και οι πόλεις να βλέπουν εκκλησίες να πυρπολούνται αλλεπάλληλα. Μια σκηνή να γεννιέται μέσα από αίμα και φωτιά.

Μετά την αυτοκτονία του Dead, ο Euronymous επικοινωνεί με τον Attila Csihar για τα φωνητικά του δίσκου (Tormentor, Sunn O))), Gravetemple), τραγουδιστή από το 1987 των Ούγγρων Tormentor και με ήδη ισχυρή φήμη στο τότε black metal underground αλλά και ένα πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό στυλ φωνητικών που δεν είχε ξαναδεί το black metal μέχρι τότε.

Στα drums βρίσκεται ο Jan Axel “Hellhammer” Blomberg, μακροβιότερου μέλους των Mayhem και μόνου σταθερού μέλους μαζί με τον Attila για το De Mysteriis Dom Sathanas μέχρι τώρα, με το ψευδώνυμό του να είναι φόρος τιμής στην ομώνυμη προ-Celtic Frost μπάντα του Warrior, και επίσης μέλους αναρίθμητων σχημάτων της σκηνής και συνυπεύθυνου για την δημιουργία των πατέρων του avant-garde metal, Arcturus.

Και σαν να μην είναι όλα αυτά αρκετά για να προσδώσουν στους Mayhem αλλά και στον ιστορικό αυτό δίσκο την αιματοβαμμένη φήμη που τον ακολουθεί, έρχεται η δολοφονία του Euronymous από τον Varg “Count Grishnackh” Vikernes, τότε μπασίστα των Mayhem και πασίγνωστου για το solo project του Burzum το 1993, ένα χρόνο δηλαδή πριν το De Mysteriis Dom Sathanas έρθει επιτέλους σε κυκλοφορία.

Σε κοινή ομολογία - και πραγματικά δεν μπορεί να ειπωθεί αρκετά - το “De Mysteriis Dom Sathanas” είναι ο σημαντικότερος δίσκος στην ιστορία του ακραίου ήχου. Και έπρεπε να περάσουν περισσότερα από 20 χρόνια απ’ την κυκλοφορία του, για να έρθουμε στο σήμερα και να ζήσουμε μία απ’ τις πιο μοναδικές στιγμές της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας του ακραίου ήχου.

Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Μαΐου, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, θα ενώσουμε τις φωνές μας με τις ανίερες ψαλμωδίες του Attila, δοξάζοντας τους Mayhem που έφυγαν κι αυτούς που μένουν, σε μια μοναδική καμπή του χωροχρόνου.

Special guests των Mayhem στις ελληνικές τους συναυλίες, οι Αθηναίοι Ravencult

Οι Ravencult είναι απ'τις πιο ξεχωριστές και εργατικές μπάντες του χώρου και είναι πραγματική μας τιμή να τους έχουμε μαζί μας σ'αυτό το μοναδικό ιστορικά χρονικό συμβάν και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά live το "Force of Profanation".

H αθηναϊκή black/thrash metal μπάντα σχηματίστηκε το 2001 και το ντεμπούτο της "Temples Of Tormen" ήρθε το 2007 με το "Morbid Blood" να ακολουθεί το 2011.

Η ανταπόκριση και οι εξαιρετικές κριτικές τους φέρνουν στη σκηνή με μεγάλα ονόματα του extreme metal σε 20 ευρωπαϊκές χώρες και την παραδοχή της αξίας τους και επί σκηνής.

Το καλοκαίρι του 2015 ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Metal Blade Records και τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε ο τρίτος και πλέον αναμενόμενος δίσκος τους, "Force Of Profanation".

Διατηρώντας την ωμή προσέγγιση σε επιθετικά και συνεχή riff, "βουτάνε" σε μια σκοτεινή άβυσσο, πιο σκληροί, επιθετικοί και αποφασισμένοι από ποτέ!

Το concept τους, το ίδιο. Εκδίκηση, τρόμος και διακωμώδηση καθετί Ιερού.
 
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2017, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Fix Factory Of Sound
26ης Οκτωβρίου 15

πόρτες: 20.00
εισιτήρια: 25 ευρώ (προπώληση/μονό), 45 ευρώ (προπώληση/διπλό), 26 ευρώ (ταμείο)

Προπώληση

τηλεφωνικά στο 11 876, στα καταστήματα Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης και το www.viva.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2017, ΑΘΗΝΑ
Fuzz Live Music Club
Πατριάρχου Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος  www.fuzzclub.gr

πόρτες: 20.00
εισιτήρια: 28 ευρώ (προπώληση/μονό), 50 ευρώ (προπώληση/διπλό), 29 ευρώ (ταμείο)

Προπώληση

τηλεφωνικά στο 11 876, στα καταστήματα Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης και το www.viva.gr

{youtube}HgcoIu9JNaU{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured