Τάσος Βογιατζής

Το "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου", του Μίκη Θεοδωράκη είναι ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα ερωτικά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας και με μια μελωδία που ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου.

Κατά τη γνώμη μου, βέβαια, η πρώτη εκτέλεση είναι ίσως και η καλύτερη όλων - και λόγω (χαρακτηριστικής) ενορχήστρωσης Μάνου Χατζιδάκι. Ήταν αυτή της Γιοβάννας, το 1960. 

Η Μαίρη Λίντα ακολούθησε με σαφώς καλύτερη ερμηνεία, αλλά η πιο uptempo εκδοχή του κομματιού -κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος- δεν έχει την ίδια μαγεία με αυτή της Γιοβάννας.

Η μουσική είχε γραφτεί από τον Μίκη Θεοδωράκη τον Νοέμβριο του 1958 στο Παρίσι, για την ταινία του Μάικλ Πάουελ «Μήνας του μέλιτος» (Luna De Meil / Honeymoon), µια παραλλαγή της δραµατικής ιστορίας του Ρωµαίου και της Ιουλιέτας, με πρωταγωνιστές τον Άντονι Στιλ και τη Λουντμίλα Τσερίνα. Διεθνώς έγινε γνωστό ως "Honeymoon song" με τη φωνή του ιταλού τραγουδοποιού Μαρίνο Μαρίνι και σε στίχους του Γουίλιαμ Σάνσομ. Αυτό το κομμάτι άκουσε ο Paul McCartney και το ηχογράφησε μαζί με τους υπόλοιπους Beatles στις 16 Ιουλίου 1963, για τον ραδιοφωνικό κύκλο του BBC, Pop Go the Beatles.

Το τραγούδι αυτό, όμως, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και στη Λατινική Αμερική, όπου και ηχογραφήθηκε σε πάρα πολλές εκτελέσεις. Μάλιστα, όταν ο Φιντέλ Κάστρο με τις δυνάμεις του πολιορκούσαν την Αβάνα το 1959, υπήρχε ένας ραδιοφωνικός σταθμός των επαναστατικών δυνάμεων, με όνομα Ηavana Libre, που ήταν έτοιμος να εκπέμψει μόλις επικρατούσε η επανάσταση. Όταν, λοιπόν, έγινε αυτή, η εκπομπή ξεκίνησε και το πρώτο άκουσμα ήταν αυτό το τραγούδι, το οποίο στη συνέχεια έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στη χώρα.

Το 1962, μάλιστα, ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε την Αβάνα µαζί µε τον βουλευτή Σακελλάρη ως εκπρόσωπος της ΕΔΑ, μετά από πρόσκληση της επαναστατικής κυβέρνησης. Κάποια στιγμή, σε μια συνάντηση με τους Οσβάλντο Ντορτίκος Τορβάδο, Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα, κι ενώ ο Θεοδωράκης εξηγούσε ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα διότι η υγεία του ήταν καταβεβληµένη από φυµατίωση και το υγρό κλίµα της Αβάνας τον επηρέαζε, η ορχήστρα άρχισε να παίζει το τραγούδι αυτό.

Απευθυνόμενος στα μέλη της επαναστατικής κυβέρνησης, ο διερµηνέας ενηµέρωσε ότι ο συνθέτης της µουσικής είναι «ο κύριος Θεοδωράκης που σας χαιρετάει αυτή τη στιγµή». Σύμφωνα με τον Αστέρη Κούτουλα (στον οποίο τα είχε διηγηθεί ο έλληνας συνθέτης σε συνέντευξη που του παραχώρησε) *, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και τον αγκάλιασαν. Μάλιστα, ο Τσε τον παρακάλεσε να παραµείνει. «Δεν θα πας πουθενά. Έχουµε κι εµείς βουνά µε καθαρό αέρα. Αύριο πηγαίνω στη Σιέρα Μαέστρα και θα περάσω το πρωί από το ξενοδοχείο να σε πάρω µαζί µου». Παρά τις αντιρρήσεις του Μίκη, ο Γκεβάρα ήταν αµετάπειστος. Το επόµενο πρωί τον πήρε µε ένα µεγάλο αυτοκίνητο και πέρασε «µια αξέχαστη εβδοµάδα µε τον Τσε Γκεβάρα».

* (πηγή: Τα Νέα, 07/07/2010)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured