Έκπληξη προκάλεσαν τα νέα που έφτασαν το βραδάκι του Αγίου Πνεύματος, ανακοινώνοντας τον θάνατο του Στέλιου Βαμβακάρη, στα 72 του χρόνια. 

Γιος του σπουδαίου Μάρκου Βαμβακάρη, ξεκίνησε ήδη από τα 12 του χρόνια να μαθητεύει κοντά του στα μυστικά του μπουζουκιού και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους μεγάλους του λαϊκού μας τραγουδιού κατά τη δεκαετία του 1960. Παρά το «βαρύ» επώνυμο, ωστόσο, μπόρεσε και διαμόρφωσε τη δική του ταυτότητα, τόσο ως οργανοπαίκτης, όσο και ως δημιουργός και ερμηνευτής, κουβαλώντας παράλληλα την κληρονομιά του πατέρα του στους νεότερους, μετά τον θάνατο του τελευταίου το 1972. 

Ο Στέλιος Βαμβακάρης εμφανίζεται στην εγχώρια δισκογραφία το 1975, αλλά ο πρώτος δίσκος που υπογράφει εξ ολοκλήρου ως συνθέτης εντοπίζεται στα 1978 -είναι το Μια Πεννιά Μεσ' Απ' Τη Καρδιά, με ερμηνευτές τον ίδιο, την Καίτη Αμπάβη, τον Δημήτρη Ξανθάκη και τον Μανώλη Μπαρμπεράκη. Στη δεκαετία του 1990 συζητήθηκε ιδιαίτερα ο δίσκος του To Blues Συναντά Το Ρεμπέτικο που έφτιαξε από κοινού με τον Αμερικανό μπλουζίστα Louisiana Red, εξερευνώντας τα κοινά (κατά τη γνώμη του) σημεία των δύο ειδών. Το άλμπουμ αυτό έγινε αφορμή για να αρχίσει να παρουσιάζει τη δουλειά του και διεθνώς.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν θαλερός και ενεργός μέχρι και πρόσφατα, δίχως να υπάρχει πληροφόρηση για τυχόν ασθένειά του, γι' αυτό και ο θάνατός του υπήρξε αναπάντεχος. Το τελευταίο του άλμπουμ ήταν ο Επισκέπτης (2015) σε παραγωγή Σωκράτη Μάλαμα, το οποίο έδωσε την ευκαιρία για μια συνέντευξη στις σελίδες μας, στον Διαμαντή Διαμαντίδη (πατήστε εδώ). Πριν λίγους δε μήνες τον είδαμε και live, στο μεγάλο αφιέρωμα που είχε στήσει ο Σταύρος Ξαρχάκος στον πατέρα του στο Gazarte, με κύριους ερμηνευτές τη Δήμητρα Γαλάνη και τον B.D. Foxmoor των Active Member -πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε τι είχε γράψει για την παράσταση ο Χάρης Συμβουλίδης.

Η κηδεία του Στέλιου Βαμβακάρη θα γίνει την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στο Γ΄Νεκροταφείο. 

{youtube}lBWZjgIO7P4{/youtube} 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured