φωτογραφία: Νικόλας Κομίνης

Η Αθήνα μπαίνει σε παγκόσμια τροχιά αυτήν την εβδομάδα χάρη στην 1η Διεθνή Συνάντηση για τη Μουσική Βιομηχανία, η οποία και θα διεξαχθεί υπό τον τίτλο Athens Music Week.

Η μουσική αυτή εβδομάδα αρθρώνεται σε 4 αλληλένδετες ενότητες (Music & the City, Athens Music Convention, Athens Music Walk, Music Innovation Hub) και θα διεξαχθεί με είσοδο ελεύθερη σε πάνω από 30 σημεία στο κέντρο της πόλης, φιλοδοξώντας να παρουσιάσει περισσότερες από 100 δράσεις, χωρισμένες σε ομιλίες, εργαστήρια, παρουσιάσεις, meetings, showcases και βεβαίως συναυλίες. 

Πίσω από την οργάνωση του νέου θεσμού βρίσκονται η ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ (εθνικός συντονιστής του ελληνικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής), ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το JUMP - The European Music Market Accelerator, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη.

Στη διάρκεια της Athens Music Week, αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα 30 ειδικοί της μουσικής βιομηχανίας από το εξωτερικό, προκειμένου να συναντηθούν με 80 Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και επαγγελματίες του χώρου (στελέχη της δισκογραφίας, PR experts, δημοσιογράφους, managers, marketeers, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τουρισμού και του πολιτισμού). Στόχος η δικτύωση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ώστε να ενδυναμωθεί ο κλάδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προωθηθεί η Αθήνα ως τουριστικός προσδιορισμός και σε μουσικό επίπεδο. 

Οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από ζητήματα μάρκετινγκ, επικοινωνίας, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης, προώθησης καλλιτεχνών στο εξωτερικό, οργάνωσης εκδηλώσεων, μουσικής παραγωγής, αξιοποίησης ψηφιακών μέσων και εφαρμογών, διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας, δισκογραφίας, ασφάλειας, μετάκλησης και διαχείρισης καλλιτεχνών, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ενώ θα θίξουν και τους τρόπους με τους οποίους η Μουσική μπορεί να ενισχύσει την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. 

Τα σημεία που θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις του Athens Music Convention (18-19/06), Music Innovation Hub (18-19/06) και Music & the City (17-23/06) είναι: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Gazarte, Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, Impact Hub Athens, Romantso, (ex) Bar Guru bar, Στοά Εμπόρων, Εθνικός Κήπος, Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, Πλατεία Θεάτρου, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων – Πάρκο Ελευθερίας, Rudu Bar, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων. Το Athens Music Walk (21-23/06) περιλαμβάνει και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. 

Τα εργαστήρια (workshops), οι συζητήσεις και οι παρουσιάσεις θα γίνονται στα αγγλικά ή στα ελληνικά χωρίς μετάφραση. Για την παρακολούθηση των workshops θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με προεγγραφή. 

Όσον αφορά τα μουσικά πράγματα ειδικότερα, στόχος της Athens Music Week είναι να παρουσιάσει τον σύγχρονο ήχο της Αθήνας.

Για μία λοιπόν εβδομάδα, από τις 17 έως τις 23 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν πάνω από 40 μουσικές εκδηλώσεις σε περισσότερα από 30 σημεία στο κέντρο της Αθήνας. Σε χώρους και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μέχρι στοές, πεζόδρομους, πάρκα και ωδεία -ο ήχος της Athens Music Week είναι πολυσυλλεκτικός και δίνει το στίγμα της μουσικής σκηνής της πόλης. 

Το μουσικό πρόγραμμα της Athens Music Week περιλαμβάνει από διακεκριμένους βιρτουόζους της τζαζ (Gilad Atzmon, Attab, Haddad, Αλέκος Βρέτος, Σπύρος Μάνεσης, Απόστολος Σιδέρης, κ.ά.), avant-gardeκαλλιτέχνες (Αντώνης Λιβιεράτος, Farwest Mandolinistic Orchestra) και ορχήστρες (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Big Band του Δήμου Αθηναίων, Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ), μέχρι live showcases (Ειρήνη Σκυλακάκη, Mica Eio, Melentini, Marva Von Theo, Lip Forensics κ.ά.) και soundsystems (Irie Action Sound System, Origins Soundsystem) από όλα τα μουσικά είδη και ιδιώματα (De Traces Afrocaribbean Ιn Dub, Bandallusia, Parity, Cinema Paradiso Project κ.ά.) από καλλιτέχνες που βρίσκονται είτε στα πρώτα τους βήματα (Amalia, Anima, Οδυσσέας Τζιρίτας κ.ά.), είτε στο απόγειο της καριέρας τους (Νέγρος Tου Μοριά, Νικήτας Κλιντ, Γεωργία Νταγάκη, Στάθης Δρογώσης κ.ά.).

Από το Ηρώδειο, το Αστεροσκοπείο, τη Φυλακή του Σωκράτη, το Μέγαρο Μουσικής, το Πολεμικό Μουσείο, το Κέντρο Τεχνών, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και τον Εθνικό Κήπο, μέχρι την Πλατεία Θεάτρου, τη Στοά Εμπόρων, την Πλατεία Βαρνάβα, δρόμους και πεζόδρομους σε Παγκράτι, Ψυρρή, Εξάρχεια και Ομόνοια. Και από το Athenaeum, το Gazarte, το Impact Hub Athens και το Innovathens powered by Samsung (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων), μέχρι τα γνωστά μουσικά στέκια στο κέντρο της Αθήνας (Ρομάντσο, Six d.o.g.s., Rudu bar, Ex bar Guru bar, Ρινόκερως, Β-Side, Spinster κ.ά.), η Athens Music Week συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά της και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Αθήνα.

Καθώς το πρόγραμμα ανανεώνεται διαρκώς, μπορείτε να ενημερώνεστε από την επίσημη ιστοσελίδα (https://athensmusicweek.gr/) και τα social media. Στη σελίδα βρίσκεται και το πρόγραμμα της εβδομάδας, αναλυτικά.

{youtube}_waCa-L6Ttg{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured