news.team

Ανάρτηση της Κρίστης Στασινοπούλου στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook (από όπου και η φωτογραφία), ανακοίνωσε τον θάνατο του Γρηγόρη Φαληρέα, ανθρώπου που υπήρξε καθοριστικός για τα εγχώρια δισκογραφικά πράγματα, τα οποία υπηρέτησε από διάφορα πόστα, αφήνοντας εποχή.

Σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει ο Φώντας Τρούσας στο Δισκορυχείον (εδώ), ήταν Δεκέμβριος του 1969 όταν ο Γρηγόρης Φαληρέας άνοιξε με τον αδερφό του Τάσο Φαληρέα το δισκοπωλείο Pop Eleven, στο 73 της οδού Σκουφά. Στα μετέπειτα χρόνια το μαγαζί έγινε όχι μόνο στέκι των ανήσυχων μουσικόφιλων της Αθήνας, μα και σημείο αναφοράς, ακόμα και για ανθρώπους από την επαρχία, οι οποίοι έρχονταν να ψωνίσουν σε αυτό. 

Αργότερα, προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, συγκροτήθηκε και η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Αφοί Φαληρέα, στην οποία τα δύο αδέρφια επέδειξαν σπουδαίο αισθητήριο και ως παραγωγοί, βγάζοντας δίσκους αξιοσημείωτους για το ελληνικό ρεπερτόριο: τόσο συλλογές με πολύτιμες αρχειακές ηχογραφήσεις σαν αυτήν με τα τραγούδια της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης πριν το 1922 (1982) ή τη ζωντανή ηχογράφηση Μάρκου Βαμβακάρη και Στράτου Παγιουμτζή στου Βρανά το 1961 (1982), όσο και δίσκους από γκρουπ σαν τους Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω και τα Παιδιά Απ' Την Πάτρα.

Ο θάνατος του Τάσου Φαληρέα το 1990 εν πολλοίς ανέκοψε αυτή τη δράση, ωστόσο ο θρύλος της έμεινε ζωντανός και για τους νεότερους, μέσα από κατά καιρούς κείμενα και αναζητήσεις μιας επόμενης γενιάς μουσικόφιλων για τους δίσκους με το σήμα των Αφών Φαληρέα.

Σε πιο πρόσφατα χρόνια, τα παιδιά του Γρηγόρη Φαληρέα, ο Ορέστης και ο Λύσσανδρος Φαληρέας (ετεροθαλή αδέρφια), έγιναν ευρύτερα γνωστά ως Imam Baildi, γνωρίζοντας κάμποσες επιτυχίες.

Η κηδεία θα γίνει στο Α' Νεκροταφείο την Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 11 το πρωί. Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνου, όποιος επιθυμεί να δωρίσει στο Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός (https://www.desmos.org) εις μνήμη του Γρηγόρη Φαληρέα. Τα χρήματα θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς. Πληροφορίες στο 216 - 8090840.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured