Τα φώτα της δημοσιότητας αρχικά έχασαν και εν τέλει ξέχασαν τον Χριστόδουλο Χάλαρη, ωστόσο όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι τον σημείωσαν ως επιφανή συνθέτη, μα και μουσικόλογο.

Ο Χάλαρης γεννήθηκε στην Κρήτη, σε οικογένεια που είχε σχέση με τη ντόπια οργανοπαικτική παράδοση. Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής κοντά στον επιφανή δάσκαλο και ψάλτη Απόστολο Βαλληνδρά, όμως τον κέρδισαν τελικά πιο σύγχρονα πράγματα. Έτσι το 1964 βρέθηκε για σπουδές μαθηματικών και μουσικής στο Παρίσι, φτάνοντας ως το διδακτορικό δίπλωμα, το οποίο και πήρε υπό την εποπτεία του Ιάννη Ξενάκη, επιστρέφοντας συνάμα στη βυζαντινή μουσική.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ίδρυσε την Ορχήστρα Παλαιών Παραδοσιακών και Πρωτότυπων Οργάνων - προχώρησε μάλιστα και ο ίδιος σε κατασκευές- και ασχολήθηκε ενεργά με την παραγνωρισμένη κοσμική μουσική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, παρουσιάζοντας κάμποσους δίσκους στη δική του δισκογραφική εταιρία Orata. Αργότερα, μάλιστα, ίδρυσε και μουσείο αρχαίων και βυζαντινών οργάνων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσα στο 2018 παρουσίασε και τρίτομη ιστορία της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής μουσικής (εκδόσεις Victory Entertainment). Εποχή, τέλος, άφησε (για όσους παρακολούθησαν) και η ραδιοφωνική εκπομπή που είχε για μικρό διάστημα τη δεκαετία του 1980.

Εξίσου σημαντικό όμως ήταν και το έργο του ως συνθέτη έντεχνης μουσικής. Μπήκε στη σχετική δισκογραφία το 1973 με το άλμπουμ Τροπικός Της Παρθένου και άφησε αρκετούς δίσκους ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν και αποσύρθηκε από τον χώρο. Ανάμεσά τους βρίσκεται το soundtrack για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Ο Μεγαλέξαντρος (1980) και η Ακολουθία (1974).

Ως σπουδαιότερό του ωστόσο έργο μάλλον αποτιμάται ο δίσκος Δροσουλίτες: Θρύλοι Και Θρήνοι Του Νίκου Γκάτσου (1975), έργο εμπνευσμένο από την τοπική παράδοση στα Σφακιά της νότιας Κρήτης για τις σκιές των πεθαμένων πολεμιστών που βγαίνουν τα πρωινά μεταξύ Μάη και Ιούνη στο Φραγκοκάστελλο -και λέγεται ότι είναι των εξεγερμένων του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, οι οποίοι έπεσαν εκεί το 1828, ηττημένοι κατά κράτος από τις υπέρτερες οθωμανικές δυνάμεις του Μουσταφά Ναϊλή Πασά. Μπορείτε να βρείτε ένα απόσπασμα στο τέλος της είδησης, ερμηνευμένο από την κορυφαία ανδρική φωνή της ποντιακής παράδοσης, τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη.

Ο Χριστόδουλος Χάλαρης ήταν 72 ετών. Η κηδεία του θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο αύριο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, στις 13:00. Η οικογένεια επιθυμεί, αντί στεφάνων, όποιος θέλει να καταθέσει χρήματα στην «Κιβωτό του Κόσμου».

{youtube}z3BKnpAHk0s{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured