Ένα οδοιπορικό στην οδυνηρή περίοδο της Κατοχής, όπως τη βίωσε η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η βόρεια Ελλάδα, κάνει το νέο (4ο κατά σειρά) βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα και επί 15ετί ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη χώρα μας, Σπύρου Κουζινόπουλου.

Το βιβλίο είναι καρπός πολυετούς έρευνας, λέγεται Σελίδες Κατοχής και κυκλοφόρησε μέσα στο 2018 από τις εκδόσεις IANOS, εστιάζοντας στην πείνα που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη, στις μεγάλες αποδράσεις, τις μαχητικές αντιναζιστικές διαδηλώσεις και τις ομαδικές εκτελέσεις. Αύριο Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, μάλιστα, θα γίνει και η επίσημη παρουσίασή του στο βιβλιοπωλείου του Ιανού (Σταδίου 24, κοντά στο μετρό Πανεπιστήμιο αν βγείτε από την έξοδο Κοραή).

66j-2.jpg

Για τους μουσικόφιλους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Κουζινόπουλος αποκαλύπτει 2 άγνωστα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, τα οποία είχαν περιεχόμενο σχετικό με την Εθνική Αντίσταση εκείνων των χρόνων.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος θυμάται να τραγουδιούνται πολύ εκείνα τα χρόνια, ενώ ο Ηλίας Πετρόπουλος θυμόταν και τη μελωδία τους, προσθέτοντας όμως εμφατικά ότι δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη δισκογραφία. Τέλος, ο Κώστας Βίρβος καταθέτει ότι ο Τσιτσάνης τα τραγουδούσε συνήθως κρυφά στο μαγαζί Ουζερί Τσιτσάνης που διατηρούσε τότε στην οδό Παύλου Μελά.

Η στροφή ενός από αυτά, έχει ως εξής:

Σκλάβοι, δεσμώτες, αδέλφια
σκελετωμένα κορμιά,
ζωή καινούρια, τραγούδια, χαρά
δώσατε σεις λευτεριά

{youtube}SJ433F_SF-Q{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured