Για πολλούς μουσικόφιλους στην Ελλάδα, το θέατρο του Λυκαβηττού στον ομώνυμο λόφο της Αθήνας υπήρξε μέρος που σχετίστηκε με καταλυτικές συναυλιακές εμπειρίες. Ωστόσο, σε πρόσφατα χρόνια, παρά μάλιστα τη ραγδαία αύξηση των συναυλιών στη χώρα μας, το ιστορικό θέατρο που έχτισε το 1964-65 ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος παρέμεινε ερμητικά κλειστό.

Το πρώτο λουκέτο μπήκε το 2008, όταν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (που διαχειριζόταν τον χώρο από το 2003) επικαλέστηκε ζήτημα στατικότητας των κερκίδων, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αθηναίων να σφραγίσει το θέατρο για λόγους δημόσιας ασφάλειας και να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συναυλία του James Blunt. Ακολούθησε έντονη κόντρα μεταξύ του τότε Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη και του τέως προέδρου του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργου Λούκου, ο οποίος επικαλέστηκε πραγματογνωμοσύνη ειδικού για τη μη επικινδυνότητα της εγκατάστασης. Το αποτέλεσμα ήταν το θέατρο να ανοίξει και πάλι λίγες μέρες αργότερα.

Στη συνέχεια, η διαχείριση πέρασε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, με τον Δήμο Αθηναίων να παραχωρεί την άδεια λειτουργίας και τα έσοδα από την επινοικίασή του να τα διαχειρίζεται το Φεστιβάλ Αθηνών. Πέρασε μάλιστα στα μετέπειτα χρόνια και στη διεθνή δισκογραφία, καθώς οι Scorpions ηχογράφησαν τις ακουστικές, sold-out συναυλίες που έδωσαν εκεί τον Σεπτέμβριο του 2013, εκδίδοντας στη συνέχεια το άλμπουμ MTV Unplugged: Live In Athens (Γερμανία #5, Η.Π.Α. #113, Αυστραλία #37, Γαλλία #85).

Παρά ταύτα, στο θέατρο μπήκε και πάλι λουκέτο και σύντομα βρέθηκε στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ με τα προς πώληση ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, με πολλά δημοσιεύματα στη συνέχεια να το θέλουν να ρημάζει. Τελευταία εκδήλωση που έγινε εκεί, ήταν αυτή του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τον Ιούλιο του 2016, η οποία συνοδεύτηκε από συναυλία με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Ελένη Βιτάλη και Θεοδοσία Τσάτσου.

Τώρα, όμως, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Αργυρώς Μποζώνη για το The Toc, το ιστορικό θέατρο τίθεται και πάλι σε λειτουργία με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Φεστιβάλ Αθηνών. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να αντικασταθούν όλα τα καθίσματα, ενώ ο περιβάλλων χώρος θα μετονομαστεί σε Λυκαβηττός ΠΑΝ.ΟΡΑΜΑ, με τον Δήμο Αθηναίων να αναλαμβάνει να ενισχύσει τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του λόφου.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι θα ξαναδούμε συναυλίες στον Λυκαβηττό το καλοκαίρι του 2019.

{youtube}tf_Wra0xmUA{/youtube} 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured