Η Άννα Καραμπεσίνη διακρίθηκε ως μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές που υπηρέτησε με συνέπεια το παραδοσιακό μας τραγούδι, αφήνοντας εποχή στο νησιώτικο ρεπερτόριο μαζί με την αδερφή της Έφη Σαρρή.

Γόνος μιας οικογένειας που ασχολιόταν με τη μουσική, γεννήθηκε στην Αντιμάχεια της Κω και έδειξε από μικρή κλίση προς το τραγούδι. Καταλύτης όμως για να γίνει πανελληνίως γνωστή και να αρχίσει μια μεγάλη επαγγελματική καριέρα, ήταν η γνωριμία της με τον Σίμωνα Καρρά στην Αθήνα, όπου είχε μεταβεί το 1947 με την αδερφή της. Χάρη σε αυτόν έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις αρχές της δεκαετίας του 1950, χρησιμοποιώντας όμως όχι το πατρικό της όνομα (Σαρρή), αλλά το Καραμπεσίνη, επώνυμο του συζύγου της Χαράλαμπου, τον οποίον επίσης γνώρισε στην Αθήνα και παντρεύτηκε το 1949, μένοντας μαζί του για 35 χρόνια, ως τον θάνατό του.

Παρότι το 1952 ξαναγύρισε μόνιμα στην Κω, συνέχισε την καριέρα της στο τραγούδι κάνοντας συχνά ταξίδια προς την Αθήνα, ενώ αργότερα -όταν πια το όνομά της έγινε ευρύτερα γνωστό χάρη στους δίσκους 33 στροφών που έκανε με την Έφη Σαρρή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970- βρέθηκε και στο εξωτερικό, σε εκδηλώσεις της ομογένειας σε Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλία. Η φήμη της εκείνα τα χρόνια υπήρξε μεγάλη και οι φίλοι του δημοτικού τραγουδιού την αποκαλούσαν χαϊδευτικά «Άννα της Θάλασσας» και «Δυοσμαράκι του Αιγαίου».

Τελευταία της δισκογραφική εμφάνιση με τη Σαρρή ήταν το 1997, όταν τραγούδησαν το "Έξι Αιώνες" (παραδοσιακή μελωδία σε στίχους Δημήτρη Βοναπάρτη) στο άλμπουμ Ενσωμάτωση, το οποίο κυκλοφόρησε ανεξάρτητα η κοινότητα Αντιμάχειας Κω για τα 50 χρόνια της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Μετά τον θάνατο της Σαρρή (2001), αποσύρθηκε από την επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική, επέστρεψε ωστόσο το 2012 με το άλμπουμ Για Την Άννα ...Με Την Άννα, όπου τραγούδησε κομμάτια του λαουτιέρη Γιώργου Σκαρπαθιωτάκη μαζί με την Αναστασία Χατζηκαλύμνιου, στην οποία και είπε ότι «παραδίδει τη σκυτάλη».

Το 2017, ένα ποίημα της για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα (1946) μπήκε τιμητικά στον τόμο των πρακτικών της σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Την ίδια επίσης χρονιά, την τίμησε και ο Δήμος Ρόδου για την προσφορά της στο τραγούδι, με μεγάλη μουσική εκδήλωση στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

Πριν λίγες μέρες η Καραμπεσίνη αρρώστησε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Κω, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή, από φυσικά αίτια. Ήταν 95 χρονών. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 16.00, στον ιερό ναό του Αγίου Παύλου, στην Κω. 

{youtube}e1H1NsjayuQ{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured