Σήμερα τα ξημερώματα, η χώρα μας έχασε έναν από τους πιο χαρισματικούς στιχουργούς της νεότερης μουσικής ιστορίας της, τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 80 ετών.

Γεννημένος στην Ερμούπολη της Σύρου, ο Ελευθερίου ήρθε στα 14 του στην Αθήνα και στράφηκε από νεαρή ηλικία προς τη λογοτεχνία και την ποίηση. Το 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου, ενώ λίγα χρόνια μετά -φαντάρος πλέον, στα Γιάννενα- αρχίζει να γράφει δικά του ποιήματα και θεατρικά έργα. Το 1962 δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή, τον Συνοικισμό, πληρώνοντας ο ίδιος για την έκδοσή της. Περισσότερη ωστόσο απήχηση βρήκε λίγο μετά, με το Διευθυντήριο (1964) και τη Σφαγή (1965).

Το 1963 εμφανίζεται και ως στιχουργός με το τραγούδι του Χρήστου Λεοντή "Ρημαγμένοι Κήποι (Το Σπίτι Γέμισε Με Λύπη)", ένα τραγούδι του Χρήστου Λεοντή που ερμήνευσε η Έφη Παναγιώτου σε δισκάκι 45 στροφών (έκδοση RCA Victor, επανεκδόθηκε αργότερα από την Olympic). Με τα λόγια του, ο Ελευθερίου έφερε σιγά-σιγά στο ελληνικό τραγούδι μια άλλη γλώσσα, η οποία με το όχι πάντοτε έκδηλο περιεχόμενό της και με τα ελλειπτικά της σχήματα, θεωρήθηκε δικαίως ως δύναμη ανανέωσης. Τραγούδια του όπως "Το Τρένο Φεύγει Στις Οκτώ" (1968, με πρώτη διδάξασα τη Μαρία Δημητριάδη) και το "Κάτω Απ' Τη Μαρκίζα" (1977, με ερμηνεύτρια τη Βίκυ Μοσχολιού) παραμένουν κοσμαγάπητα.

Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνολική του προσφορά στα ελληνικά γράμματα.

{youtube}bDYj4Uj0yU4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured