Γεννημένος στην Αθήνα μιας ολότελα άλλης εποχής, όταν στο Παγκράτι κυλούσε ο Ιλισσός και υπήρχαν και ...νησάκια(!) σαν το Βατραχονήσι, ο Πάνος Γαβαλάς είχε μια λαμπρή καριέρα στο λαϊκό τραγούδι, με πασίγνωστες επιτυχίες που ακόμα παραμένουν δημοφιλείς, σαν τους "Γλάρους" (1959), το "Δεν Με Πονάς, Δεν Μ' Αγαπάς" (1963) ή το "Κάθε Λιμάνι Και Καημός" (1963).

Ταυτόχρονα, ήταν και μια ιδιότυπη φιγούρα στον κόσμο αυτόν, τόσο χάρη στο ξεχωριστό χρώμα της φωνής του, όσο και λόγω των άψογων κοστουμιών που διάλεγε να φοράει κάθε φορά που εμφανιζόταν ζωντανά στα πάλκα της δεκαετίας του 1960.

Τώρα, 30 χρόνια μετά τον θάνατό του (1988), βγαίνει ένα βιβλίο για τη ζωή και το έργο του, το οποίο υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Ν. Μανιάτης.

Το βιβλίο έχει τίτλο Πάνος Γαβαλάς - Μια Φωνή Όλο Φως: Ο Μεγάλος Βάρδος και το Λαϊκό Μεταπολεμικό Τραγούδι και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη. Είναι δε κάτι παραπάνω από τις τυπικές (και συνήθως μέτριες) βιογραφίες στις οποίες έχουμε συνηθίσει, καθώς ο Μανιάτης έχει συλλέξει προφορικές μαρτυρίες, έχει κάνει επισταμένη έρευνα στον Τύπο της εποχής και αποπειράται να σκιαγραφήσει το γενικότερο κοινωνικό κλίμα που υπήρχε κατά την περίοδο που ο Γαβαλάς ήταν στις δόξες του. Πολύτιμη δε για τους φίλους του λαϊκού τραγουδιού, είναι η αναλυτική δισκογραφία την οποία παραθέτει.

Το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί και επισήμως, σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν, ώρα 20.30), την Τετάρτη 23 Μαΐου. Σε αυτήν, πέρα του συγγραφέα, θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και μουσικοκριτικός Γιώργος Τσάμπρας, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης και ο συνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης. Αποσπάσματα του έργου θα διαβάσει στο κοινό ο ηθοποιός Μιχάλης Σαράντης.

Η βραδιά θα έχει μάλιστα και μουσική, καθώς θα εμφανιστεί ζωντανά η ορχήστρα του Γιώργου Άλτη, με τη Γιώτα Γιάννα, τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Γιώργο Μαργαρίτη και τη Σοφία Παπάζογλου να περνούν από το μικρόφωνο για να τιμήσουν με τον τρόπο τους τον σπουδαίο Πάνο Γαβαλά.

{youtube}ddjCFYobzvM{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured