Πέντε χρόνια μετά το Rest In Keys του 2012, ο Μπάμπης Κατσιώνης ανακοίνωσε ότι επιστρέφει με νέα δουλειά μέσα στη χρονιά, δίνοντας στη δημοσιότητα κι ένα ολοκαίνουριο κομμάτι με τίτλο "Prognosis & Synopsis": μπορείτε να το ακούσετε με ένα κλικ εδώ.

Το "Prognosis & Synopsis" προλογίζει το άλμπουμ Prognosis & Synopsis: An Instrumental Exploration, το οποίο ανακοινώθηκε από τη Symmetric Records για τις 17 Φεβρουαρίου. Ο Κατσιώνης έπαιξε σε αυτό όλα τα όργανα εκός από τα ντραμς (στο drum kit έκατσε ο Βαγγέλης Μωραΐτης), ενώ υπογράφει την παραγωγή και τη μίξη.

Όπως εξηγεί ο 40χρονος παραγωγός, σκηνοθέτης και  συνθέτης, το άλμπουμ ξεκίνησε να δημιουργείται μέσα σε μια έκρηξη έμπνευσης τον Αύγουστο του 2017, αμέσως μόλις τελείωσε τις υποχρεώσεις του με το γερμανικό power metal σχήμα Serious Black: «κάθε μέρα καθόμουν μπροστά στο Korg Kronos μου και τζαμάριζα, έκανα  διάλειμμα για να παίξω κάποια παιχνίδια Εικονικής Πραγματικότητας για να με βοηθήσουν να ταξιδέψω σε διαφορετικούς κόσμους, να πάρω περισσότερη έμπνευση για να δώσω χρόνο στη μουσική μου να αναπτυχθεί  μέσα μου και στη συνέχεια να πάω πίσω στο στούντιο μου να την ηχογραφήσω».

Παράλληλα με τη νέα αυτή δουλειά, θα επανακυκλοφορήσει και το Rest In Keys σε remix, με remastered ήχο κι ένα ολοκαίνουριο κομμάτι ως bonus track.

Μαζί με το άλμπουμ, όμως, ο Κατσιώνης ανακοίνωσε ένα ένα εντελώς καινούριο format, με το όνομα Icon-Disc™.

Ακολουθεί αυτούσιο το επεξηγηματικό σημείωμα που διατέθηκε στον Τύπο:

«Το Icon-Disc™ είναι αυτό που απλά λέει το όνομα του: ένας" δίσκος "μουσικής με τη μορφή ενός εικονιδίου στο τηλέφωνο ή το tablet σας. Για δεκαετίες, καλλιτέχνες και συγκροτήματα κυκλοφορούσαν τη μουσική τους με τη μορφή ενός άλμπουμ: μια συλλογή μουσικής έκφρασης και έμπνευσης που αντιπροσωπεύει μια ορισμένη περίοδο της ζωής του συνθέτη ή του καλλιτέχνη. Ακόμη και το ραδιόφωνο έπαιζε τα singles για να κάνει τους ακροατές να αγοράσουν το άλμπουμ σε κασέτα, βινυλίο, και  CD. Με την πρόσφατη άφιξη του ευρυζωνικού Διαδικτύου, υπηρεσίες όπως το YouTube, το iTunes, το Spotify κλπ., μας τροφοδοτούν με χιλιάδες τραγούδια, βιντεοκλίπ, playlist, συλλογές και άλλα συναρπαστικά πράγματα σαν κι  αυτά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην επικεντρώνονται πια στο άλμπουμ αυτό καθαυτό.

Και για μένα η "μαγεία" της κατάδυσης στον κόσμο ενός άλμπουμ, που περιλαμβάνει  το πλήρες artwork, εικόνες, φωτογραφίες, περιεχόμενα, πληροφορίες είναι αυτό που μετατρέπει τους ακροατές σε "οπαδούς". Και είναι οι οπαδοί  αυτοί που αγοράζουν τα άλμπουμ, το merchandise, τις ειδικές εκδόσεις κ.α. και βοηθούν μια μπάντα να επιβιώσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που όλοι ζούμε και κάνουμε μουσική. Ακόμη πιο σημαντικό, μέσω του άλμπουμ, ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την πλήρη δυναμική του, να παρουσιάσει το έργο του σε πλήρη κλίμακα και να πάρει τον ακροατή από το χέρι και να τον οδηγήσει σε ένα υπέροχο ταξίδι μέσα από τη μουσική του.

Η φιλοσοφία  του Icon-Disc ™  δεν είναι κάτι νέο. Οι μεγάλοι καλλιτέχνες όπως η Bjork, ο Paul McCartney, ο Sting, η Lady Gaga, ο JayZ και πολλοί άλλοι έχουν κυκλοφορήσει "άλμπουμ-ως-app", αλλά η μορφή δεν ήταν ποτέ διαθέσιμη στην αγορά για διάφορους λόγους:

- Δεν υπήρχε ένα όνομα γι 'αυτό. Προσθέτοντας  τη λέξη "app" δίπλα σε κάποια μουσική αφαιρεί όλο το χαρακτήρα του "μουσικού άλμπουμ" και το καθιστά κάτι hi-tech και κοινό όπως η εφαρμογή για να παραγγείλετε ένα ταξί, ένα φαγητό ή μια εφαρμογή που κάνει κάτι άλλο.

- Δεν υπήρχε πραγματική "μορφή". Προκειμένου να πρωτοπορήσει, κάθε εφαρμογή λειτουργεί διαφορετικά: η μία σε «στέλνει» ταξίδι στο διάστημα για να ακούσεις το τραγούδι,  η άλλη στο προσφέρει μέσα σε παιχνίδι και κάποια άλλη σου προτείνει να τραβήξεις φωτογραφίες του Ήλιου , να τις ανεβάσεις και να τις προσαρμόσεις στην μουσική σου. Κάτι σαν να κυκλοφορείς ένα CD σε διαφορετικό σχήμα κάθε φορά: Την μια φορά σαν ένα αστέρι και την άλλη σαν μια καρδία! Καλό αλλά μπερδεμένο.

- Τιμολόγηση. Η ανάπτυξη μιας περίπλοκης και πρωτότυπης εφαρμογής κοστίζει πολύ. Και φυσικά υπάρχουν και οι "κανονικές" τιμές στην αγορά προς πώληση. Τι θα πουν τα μεγάλα καταστήματα δίσκων όταν πωλούν το cd για 15$ και εσείς πουλάτε την όμορφη και λαμπερή "app" σας για μόλις 2,99$;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδίασα το Icon-Disc™ με τρόπο που να είναι  φιλικός προς το χρήστη και πλήρως προσαρμόσιμος ταυτόχρονα, ενώ η εταιρία μας App The Irons κρατά τα διαχειριστικά κόστη αρκετά χαμηλά ώστε ακόμη και ένας ανεξάρτητος καλλιτέχνης να μπορεί να αντέξει οικονομικά».

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured