φωτογραφίες: Πηνελόπη Φατούρου

«Οι αλήθειες και τα ψέματα μπλεγμένα
Να χορεύουν στο δικό μου το κεφάλι
Το μυαλό μου με την τρέλα γίναν ένα
Σας αφήνω και γυρίζω απ’ την άλλη»

Μια δυνατή δημιουργική τριπλέτα έχουν φτιάξει τα τελευταία χρόνια ο Οδυσσέας Ιωάννου με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τη Γιώτα Νέγκα. Τελευταία τους κατάθεση, το ολοκαίνουριο τραγούδι "Ανοιχτοί Λογαριασμοί" -μπορείτε να το ακούσετε στον σύνδεσμο στο τέλος της είδησης.

69nnn-2.jpg

Οι "Ανοιχτοί Λογαριασμοί" είναι το βασικό τραγούδι της νέας ταινίας του Ανδρέα Μορφονιού Τζαμάικα, η οποία θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 21 Δεκεμβρίου, σε διανομή της Feelgood Entertainment. Πρωταγωνιστούν ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Φάνης Μουρατίδης και η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους.

Όλο το soundtrack της Τζαμάικας υπογράφεται από τον Θέμη Καραμουρατίδη. Είναι η 2η δουλειά του για τη μεγάλη οθόνη μετά το Ουζερί Τσιτσάνης, ενώ για τον Οδυσσέα Ιωάννου είναι η 5η φορά που συναντά τον κινηματογραφικό κοινό.

Με αφορμή τους "Ανοιχτούς Λογαριασμούς", ζητήσαμε από τους 3 συντελεστές να διαλέξουν για μας τα αγαπημένα τους κινηματογραφικά τραγούδια, και να μας πουν δυο λόγια γι' αυτά:

69nnn-3.jpg

Οδυσσέας Ιωάννου

Oι ελληνικές ταινίες καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μου με το ελληνικό τραγούδι.

Κι επειδή οι πρώτες συγκινήσεις της παιδικής ηλικίας έχουν και μία αδιαμφισβήτητη αθωότητα, θα επιλέξω από τρεις αρκετά παλιές ταινίες.

1. Ένα Πρωινό (Άνναμπελ)

Η σπουδαία Μαρία Δημητριάδη, μικρό κορίτσι και σκαστή από το σπίτι της, τραγουδάει το τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου και του Γιώργου Παπαστεφάνου στην ταινία Κορίτσια στον Ήλιο και σημαδεύει οριστικά το όριο της μελωδικότητας και της πιο γλυκειάς μελαγχολίας.

2. Ποιος Δρόμος Είναι Ανοιχτός

Από την ταινία Οι Αδίστακτοι. Σπουδαίο χασάπικο του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Δημήτρη Χριστοδούλου. Το μοναδικό τραγούδι του Μαρκόπουλου που είπε ο Καζαντζίδης. Μαζί του η Μαρινέλλα. Ακόμη έχω στα αυτιά μου τη φωνή του πατέρα μου τα Σαββατόβραδα: «ελάτε, έχει Κούρκουλο»! Ο Νίκος Κούρκουλος ανεβαίνει στο πάλκο δίπλα στον Καζαντζίδη και τη Μαρινέλα και τραγουδάει μαζί τους στο δεύτερο μισό του τραγουδιού.

3. Χάθηκε Tο Φεγγάρι/ Ο Χορός Του Σάκαινα

Επιτρέψτε μου να βάλω δύο σε ένα. Από τη Λόλα. Πάλι Σταύρος Ξαρχάκος. Η λατρεμένη Βίκυ Μοσχολιού, πριν κλείσει τα 19, τραγουδάει με υποδειγματικό τρόπο το τραγούδι στο φινάλε της ταινίας, με τα λόγια του Βαγγέλη Γκούφα. Λίγο πριν, η Καρέζη, ο Κούρκουλος και ο Νίκος Φέρμας είχαν χορέψει ένα από τα πιο εμβληματικά χασάπικα του ελληνικού σινεμά.

Θέμης Καραμουρατίδης

1. The Constant Gardener (O Επίμονος Κηπουρός): Kothbiro

Ένα τραγούδι που με στοίχειωσε ένα ολόκληρο καλοκαίρι, από μια απρόσμενα συγκινητική ταινία. Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς το ηχογραφήσαμε live πιάνο, λαούτο και δυο φωνές παρέα με τον Γιάννη Χαρούλη στην παράστασή μου "Έχω Ένα Σχέδιο", στο ΘΕΑΤΡΟ Κάππα.

2. Ρεμπέτικο: Το Πρακτορείο

Ένα εμβληματικό τραγούδι του σπουδαιότερου κατά τη γνώμη μου soundtrack του ελληνικού ΣΙΝΕΜΑ. Με μεγάλη δυσκολία επέλεξα το Πρακτορείο από τα άλλα αριστουργήματα που βρίσκει κανείς σε αυτόν τον δίσκο, λόγω σπαρακτικής ερμηνείας του συνθέτη και της μαγικής μουσικής γέφυρας.  

3. The Beaches: Wind Beneath Μy Wings

Classic μπαλάντα αμερικανικής κατασκευής, που ενώ ξέρεις ότι όλα είναι εκεί με σκοπό να σου εκμαιεύσουν συγκίνηση, τελικά υποκύπτεις και αφήνεις ένα δάκρυ να κυλήσει. Ναι είναι cheesy, αλλά η Bette Μidler είναι μια τεράστια καλλιτέχνις και μου θυμίζει Κυριακή μεσημέρι χωρίς σχολείο, με την αδερφή μου στο σπίτι.

Γιώτα Νέγκα

1. Αγάπη Που 'Γινες Δίκοπο Μαχαίρι

Από την ταινία Στέλλα, του Μιχάλη Κακογιάννη. Η μουσική του Μάνου Χατζιδακι πάνω στους στίχους του Κακογιάννη. Η φωνή και η ματιά της Μελίνας Μερκούρη σ' αυτήν τη σκηνή έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη και στην ψυχή μου, γεμάτη ένταση και αποφασιστικότητα.

2. Πες Μου Μια Λέξη

Του Μάνου Χατζιδάκι, από την ταινία Αλίμονο στους Νέους, με τον Δημήτρη Χορν και τη Μάρω Κοντού. Η σκηνοθεσία και οι στίχοι του Αλέκου Σακελλαριου. Υπέροχη η σκηνή που χορεύουν και τραγουδούν και οι φωνές τους το ίδιο αγκαλιασμενες γλυκά και τρυφερά.

3. Αυτή Η Νύχτα Μένει

Του Νίκου Παναγιωτοπουλου, σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Ένα από τα πιο αγαπημένα και τραγουδισμένα σύγχρονα ζεϊμπέκικα, με τη φωνή της Δήμητρας Παπίου και πρωταγωνίστρια μια συγκλονιστική Αθήνα Μαξίμου.

{youtube}P8bDzFWDtp8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured