4 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από όταν έγινε πρώτη είδηση η δολοφονία του 34χρονου ράπερ Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, η οποία πυροδότησε ένα ντόμινο που συντάραξε την ήδη ταραγμένη λόγω Κρίσης πολιτική μας ζωή, οδηγώντας στη σημαντικότερη δίκη από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα -η οποία ακόμα συνεχίζεται.

Παρότι για βιοποριστικούς λόγους ο Φύσσας είχε ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και εργαζόταν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μεράκι του είχε τη χιπ χοπ μουσική. Έτσι, από τα 18 του κι έπειτα, δραστηριοποιήθηκε ως Killah P -καταθέτοντας την πρώτη του δουλειά Ηλιοκαλέσματα το 2005- ενώ παράλληλα ανέπτυξε και σημαντική πολιτική δράση, η οποία τον έφερε σε ευθεία σύγκρουση με τα μέλη της Χρυσής Αυγής στην ευρύτερη γειτονιά του.

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, βρέθηκε στην καφετέρια Κοράλι μαζί με τη σύντροφό του και μεγάλη παρέα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σαιν Ζερμαίν, όταν ξέσπασε ένταση με μια άλλη παρέα. Σε εκείνη βρίσκονταν άτομα σε άμεση σχέση με τη Χρυσή Αυγή και σήμερα ξέρουμε ότι ήταν ο Ιωάννης Άγγος -υπεύθυνος ασφαλείας της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας- ο οποίος κάλεσε ενισχύσεις, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί μια ομάδα ροπαλοφόρων και να κινηθεί προς το Κοράλι. Ακολούθησε συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Παύλος Φύσσας μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον Γιώργο Ρουπακιά, τον οποίον πρόλαβε ωστόσο να υποδείξει ως ένοχο στην αστυνομία, πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η δολοφονία κινητοποίησε σύσσωμη τη χιπ χοπ κοινότητα, προξένησε όμως και θύελλα διαμαρτυριών στην κοινή γνώμη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι ο Ρουπακιάς έφτασε να επικοινωνήσει ακόμα και με υψηλόβαθμα στελέχη της Χρυσής Αυγής, σαν τον βουλευτή Γιάννη Λαγό -στοιχεία που σήμερα χρησιμοποιούνται στη δίκη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 για να τεκμηριώσουν το ότι το κόμμα αυτό λειτουργούσε σαν εγκληματική οργάνωση.

Η επέτειος της δολοφονίας θα τιμηθεί σήμερα με συγκέντρωση στο μνημείο Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Θα ακολουθήσει πορεία μέσα από τις γειτονιές της περιοχής με κατάληξη το Καστράκι Δραπετσώνας, όπου στις 20.00 θα ξεκινήσει εκδήλωση με τίτλο «Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τούς;», διοργανωμένη από την οικογένεια Φύσσα -η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση διαθέτει και μουσικό σκέλος, με συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Παύλος Παλυλίδης, τα Υπόγεια Ρεύματα, οι Magic De Spell, ο Σπύρος Γραμμένος, οι Fundracar, οι Alex K & Stef από τους Last Drive, οι Μύκητες και οι Taburo Bota.

{youtube}np-v-tr7amA{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured