news.team

Η Ζωή Φυτούση υπήρξε πολυτάλαντος άνθρωπος, που πέτυχε να αφήσει στίγμα τόσο ως ηθοποιός, όσο και ως συγγραφέας, μα και ως τραγουδίστρια.

Γεννημένη στην Αθήνα με καταγωγή από τη Χίο, άρχισε ήδη από τα 11 της να γράφει, μια δραστηριότητα την οποία δεν θα εγκατέλειπε στην ενήλικη ζωή της: υπήρξε έτσι συνεργάτης αρκετών περιοδικών και εφημερίδων, ενώ άφησε και αρκετά βιβλία -π.χ. την ποιητική συλλογή Παρ' Εκτός, το μυθιστόρημα Βοήθεια, Θέλω Να Ζήσω και το παιδικό θεατρικό Το Μαγικό Βιβλίο.

Την πιο λαμπρή της ωστόσο καριέρα την έκανε ως ηθοποιός, παίζοντας όλα τα είδη θεάτρου, μα και γυρίζοντας πάνω από 70 ταινίες στον κινηματογράφο -αρχής γενομένης με τη Ζαΐρα του 1952. Αργότερα θα πέρναγε και στο ραδιόφωνο, εν τέλει και την τηλεόραση.

Ήταν δε στα πλαίσια των ρόλων τους οποίους αναλάμβανε που δοκιμάστηκε με επιτυχία και στο τραγούδι. Ευτύχησε μάλιστα να γνωρίσει τη μεγαλύτερή της επιτυχία με το «καλημέρα», με το τραγούδι δηλαδή του Μάνου Χατζιδάκι "Φέρτε Μου Ένα Μαντολίνο", το οποίο και ερμήνευσε πρώτη, για τις ανάγκες του πιραντελικού Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε, που ανέβηκε τον Οκτώβριο του 1961 στο θέατρο Αθηνών. Μία ακόμα σημαντική της στιγμή προερχόταν από την ίδια παράσταση ("Ο Ταχυδρόμος Πέθανε"), αργότερα δε ευτύχησε να συνεργαστεί και με κάμποσους ακόμα σπουδαίους συνθέτες, σαν π.χ. τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Ζαμπέτα ή τον Μάνο Λοΐζο.

Η Ζωή Φυτούση πέθανε το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 83 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω ενός ισχυρού εγκεφαλικού που είχε υποστεί, από το οποίο ο οργανισμός της δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει πλήρως, με αποτέλεσμα να διαμένει σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

{youtube}AsdGKkoZwHM{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured