Αναστασία Τουρούτογλου

Δεν είναι και πολλά τα ζωντανά ηχογραφημένα άλμπουμ που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν περίοπτη θέση στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Το Ζωντανοί Στο Κύτταρο: Η Ποπ Στην Αθήνα, είναι πάντως ένα από αυτά.

Τεκμήριο μιας ολόκληρης εποχής, μα και «καθρέφτης» μιας σκηνής που κινούταν δυναμικά στο περιθώριο του εγχώριου mainstream και είχε ως επίκεντρο δράσης το ιστορικό club Κύτταρο στη γωνία (σχεδόν) Ηπείρου & Αχαρνών (όπου και στέκεται ακόμα, στις μέρες μας), το άλμπουμ ηχογραφήθηκε το φθινόπωρο του 1971 και εκδόθηκε την ίδια χρονιά, από τη Zodiac. Χρόνια αργότερα, θα έδινε λαβή στον Αντώνη Μποσκοΐτη για να δημιουργήσει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ (2006).

Στον δίσκο ακούγονταν ιστορικά σχήματα σαν τους Δάμων & Φιντίας (το ντουέτο του Παύλου Σιδηρόπουλου με τον Παντελή Δεληγιαννίδη των Olympians) και τους Εξαδάκτυλος του Δημήτρη Πουλικάκου, ενώ ακούγονταν επίσης, μεταξύ άλλων, η περίφημη Δέσποινα Γλέζου («φωνή» των Νοστράδαμος και από τις πιο αναγνωρίσιμες ροκ περσόνες εκείνης της εποχής) και τα Μπουρμπούλια του Διονύση Σαββόπουλου, σε μια εξαιρετική εκτέλεση της "Μαύρης Θάλασσας" με τη Στέλλα Γαδέδη στο φλάουτο. Το άλμπουμ συνόδευε κι ένα 45άρι split single των Δάμων & Φιντίας και Εξαδάκτυλος.

Το Ζωντανοί Στο Κύτταρο: Η Ποπ Στην Αθήνα επανεκδίδεται τώρα από την MLK ακριβώς όπως εκδόθηκε στην πρώτη του κυκλοφορία (μαζί δηλαδή με το single) και για πρώτη φορά θα διατεθεί στο μουσικόφιλο κοινό σε βινύλιο 180 γραμμαρίων.

{youtube}YMzKO0o-DDY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured