Αναστασία Τουρούτογλου

Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες της ΑΕΠΙ για πλάνο εξορθολογισμού και ομαλοποίησης της κατάστασης που έχει προκύψει μετά τις αποκαλύψεις της έκθεσης ελέγχου της ΕΥ (Ernst & Young) για το διάστημα 2011/2014 και το σκάνδαλο που ξέσπασε, οι σχέσεις της με τους δημιουργούς δεν φαίνεται να εξομαλύνονται.

Αντιθέτως, το μεγαλύτερο σωματείο δημιουργών -συνθέτες και στιχουργοί- της Ελλάδας, το «Μέτρον», παίρνει και επισήμως θέση μάχης εναντίον της, ύστερα από απόφαση της γενικής του συνέλευσης. (Στη φωτογραφία, Φοίβος Δεληβοριάς και Νίκος Πορτοκάλογλου ποζάρουν λίγο πριν την έναρξη των διεργασιών).

017d-2.jpg

Το Μέτρον διακόπτει λοιπόν στο εξής κάθε επικοινωνία με την ΑΕΠΙ. Και υπερψήφισε την πρόταση του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, να τοποθετηθεί κρατικός επίτροπος στην εταιρεία, κάτι που πλέον πρόκειται να ζητηθεί και επίσημα από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Κι αυτό γιατί, καθώς φαίνεται, οι δημιουργοί ανέγνωσαν στην επίσημη ανακοίνωση της ΑΕΠΙ έναν τακτικό ελιγμό, μια προσπάθεια δηλαδή να αποφευχθεί η τοποθέτηση επιτρόπου μέσω μιας εικόνας διοικητικής αναδιοργάνωσης. Με λίγα λόγια, ό,τι διεθνώς ονομάζεται «damage control».
 
Το θέμα βέβαια είναι λεπτό, αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στην Καθημερινή, η Λυδία Κονιόρδου φέρεται να θεωρεί μια τέτοια κίνηση αναγκαία μόνο αν η ΑΕΠΙ κηρύξει πτώχευση ή παύση πληρωμών. Η τοποθέτηση επιτρόπου, ωστόσο, εκτός από επιθυμητή δείχνει και θεμιτή: το Μέτρον επικαλείται μάλιστα γνωμοδότηση του επίκουρου καθηγητή Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Λάμπρου Κοτσίρη, σύμφωνα με την οποία δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και είναι σύμφωνη όχι μόνο με το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Παράλληλα με όλα αυτά, ανοίγει κι ένα επιπλέον παράθυρο πιθανών διώξεων, αυτή τη φορά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αν προκύψουν ευθύνες για όσους ορκωτούς ελεγκτές και αρμόδιους λογιστές έχουν υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις της ΑΕΠΙ κατά το διάστημα 2011-2014. Η σχετική αναφορά βρίσκεται κι αυτή στα χέρια της κυρίας Κονιόρδου, όπως και του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης Διαφθορά, Κωνσταντίνου Χρήστου.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured