Αναστασία Τουρούτογλου

Αλυσιδωτές είναι πλέον οι αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου κατά της ΑΕΠΙ, μετά τα δημοσιεύματα που στηρίχτηκαν στον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού, αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων (δείτε λεπτομέρειες εδώ), το οποίο γίνεται ακόμα πιο προκλητικό αν αναλογιστεί κανείς πόσος κόσμος (μεταξύ τους βέβαια και καλλιτέχνες) τα φέρνει πλέον δύσκολα, στα χρόνια της Κρίσης.

Η ΑΕΠΙ έσπασε προχθές, για πρώτη φορά, τη σιωπή της, με μια ανακοίνωση ωστόσο περί «σχεδίου», «σειράς ενεργειών» και «τακτοποιήσεων» που δεν φαίνεται να ικανοποίησε κανέναν με τη γενικολόγη και διπλωματική του γλώσσα. Ήδη μάλιστα το Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ) κάλεσε επισήμως την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της ΑΕΠΙ, κλιμακώνοντας μία διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό με την οικογένεια Ξανθοπούλου, η οποία και ελέγχει την ΑΕΠΙ με την ιδιότητα του «βασικού μέτοχου» που φέρουν 3 από τα μέλη της.

Επιστολή όμως για το θέμα έστειλε και ο Σταύρος Ξαρχάκος, απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να παρέμβει προσωπικά ώστε να επιτευχθεί εξυγίανση, τονίζοντας τον κίνδυνο που υπάρχει αν η ΑΕΠΙ πάψει τη λειτουργία της: «10.000 Έλληνες δημιουργοί θα χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα, 160 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους», γράφει ο μεγάλος συνθέτης. Ούτε αυτός, πάντως, έκρυψε την οργή του για τους «εξωφρενικούς», όπως τους χαρακτήρισε μισθούς που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν όμως δημόσια και ο Θάνος Μικρούτσικος με τον Μίλτο Πασχαλίδη, μιλώντας στη Δέσποινα Σαββοπούλου, για το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος. Ο πρώτος επισήμανε κι αυτός τον κίνδυνο να κλείσει η ΑΕΠΙ (τέτοιες πληροφορίες έχουν φτάσει στ' αυτιά του, είπε), ζήτησε όμως «να ελεγχθεί, να καταλογιστούν ευθύνες και να λειτουργήσει, επιτέλους, με διαφάνεια». Ο δε δεύτερος μίλησε για το «βαθύ αίσθημα οργής» που τον διακατέχει από την ώρα που διάβασε τα ρεπορτάζ.

UPDATE 16/2

Εκ μέρους της ΑΕΠΙ, λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτούσια την ακόλουθη επιστολή:

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες με τη «δημοσιοποίηση» της “έκθεσης” της ΕΥ η ΑΕΠΙ ενημερώνει για τα εξής:

-        Οποιεσδήποτε “εκθέσεις” έχουν κυκλοφορήσει και δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτυπώνουν την πλήρη και πραγματική εικόνα της εταιρίας σήμερα και την σταθερή προοπτική βιωσιμότητάς της

-        Δεν υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση της ΑΕΠΙ σε κανένα δημιουργό-μέλος της. Η εταιρία έχει εκτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της στους δημιουργούς.

-        Για την εξετασθείσα περίοδο του 2014 η εταιρία τιμολόγησε 32,5 εκατ. € και διένειμε 36,0 εκατ. €, παράλληλα στη χρήση 2015 τιμολόγησε 28,6 εκατ. € και διένειμε 29,4 εκατ. € ενώ το 2016 τιμολόγησε 26,7 εκατ. € και διένειμε 27,8 εκατ. €.

-        Περαιτέρω, τα τελευταία χρόνια έχουν εξορθολογιστεί οι αμοιβές των μελών του ΔΣ.

-        Η  ΑΕΠΙ  θα  αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα  και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες όσα διακινούνται εις βάρος της.

{youtube}6XPGXYXAA7c{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured