Αναστασία Τουρούτογλου

Η Εβρίτικη Ζυγιά (με το εβρίτικη να παραπέμπει στην περιοχή του Έβρου) ξεκίνησε την πορεία της το 2007, ως μια απόπειρα 5 νέων ανθρώπων να αφήσουν το δικό τους, σύγχρονο, αποτύπωμα στην παραδοσιακή μουσική της Θράκης: πρόκειται για τους Αλέξη Παρτινούδη (λύρα), Στράτο Σπύρο (γκάιντα, καβάλι), Στρατή Πασόπουλο (φωνή, καβάλι), Στράτο Άγγελο (νταούλι, κρουστά) και Γεώργιο Δρικούδη (όργανο, ακορντεόν).

Ενόψει της συναυλίας τους στο Six d.o.g.s. (σε έναν χώρο δηλαδή όπου δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν και που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες εμφανίσεις), αυτό το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, τους αναζητήσαμε για μερικές αποκλειστικές δηλώσεις, κάλεσμα στο οποίο και ανταποκρίθηκαν.

Σημείο αναφοράς, μας είπαν, ήταν πάντα οι καταγραφές και ηχογραφήσεις των παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Θράκης, και κυρίως του Έβρου. Ως καθοριστικές επιρροές και συνάμα ως πηγή έμπνευσης για τη σύνθεση νέων μελωδιών, στάθηκαν οι ιδιαίτερες τεχνικές στο παίξιμο της γκάιντας και τις καβάλας (όργανα που μαζί με τη λύρα και το νταούλι έχουν αναπόσπαστη παρουσία στον θρακιώτικο κύκλο της ζωής), καθώς και οι αυτοσχεδιασμοί των προγενέστερων παραδοσιακών μουσικών.

Ρωτώντας τους δε πιο συγκεκριμένα για δίσκους τους οποίους να θεωρούν «αναφοράς», στάθηκαν στις εξής δουλειές:

- στις ανέκδοτες ηχογραφήσεις της περιόδου 1958/1964 με λύρες του Σαμμακοβίου από το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής «Σίμωνας Καρράς»

- στο Σκοποί Και Τραγούδια Από Το Σαμμακόβι Θράκης, που έβγαλε το αρχείο «Μελπώ Μερλιέ» με επιτόπιες ηχογραφήσεις του 1930

- στα Κειμήλια Ήχου Και Λόγου 1 & 2, σε επιμέλεια Γιώργη Μελίκη, με πλούσιο ακουστικό υλικό και καταγραφές οργανοπαιχτών θρακικής Λύρας από την Ανατολική Θράκη

- στον διπλό δίσκο του Χρόνη Αηδονίδη Τραγούδια Και Σκοποί Της Θράκης, που κυκλοφόρησαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

{youtube}XUz09FhiwdY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured