Αναστασία Τουρούτογλου

Το "Σταύρος Κοσμά Πέτρης" είναι μάλλον το πιο αγαπημένο τραγούδι των Συνθετικών, της μπάντας δηλαδή που, αφού πέρασε από την αφάνεια του underground στο αμφιλεγόμενο cult, χαίρει σήμερα μερικής αναγνώρισης (της δικής μας πάντως σίγουρα) για την αφτιασίδωτη και από καρδιάς συνεισφορά τους στην άνδρωση μιας εγχώριας ηλεκτρονικής ποπ η οποία δεν αποποιήθηκε την ελληνόφωνη έκφραση.

Το κομμάτι είχε πρωτογραφτεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και σχεδιαζόταν να μπει στον 2ο δίσκο τους, ο οποίος όμως δεν βγήκε εν τέλει τότε, καθώς οι Συνθετικοί διαλύθηκαν το 1993. Τα τραγούδια λοιπόν εκείνα ξαναδουλεύτηκαν μετά το reunion τους το 2008 και εμφανίστηκαν το 2010 υπό τον τίτλο Προσωπεία-Εφιάλτες. Το "Σταύρος Κοσμά Πέτρης" άρχισε έκτοτε να διαδίδεται όλο και περισσότερο, χάρη στα live της μπάντας, αλλά και στα social media. Τώρα λοιπόν φτάνει επιτέλους η ώρα να αποκτήσει και το δικό του «επίσημο» βιντεοκλίπ, το οποίο και μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω.

Αν και το όνομα έχει αλλαχτεί, η ιστορία του "Σταύρος Κοσμά Πέτρης" δείχνει αληθινή. Ο στιχουργός του Αποστόλης Λοβέρδος έχει και παλιότερα πει (στο blog Λεμονοστίφτης) ότι άκουσε τη διήγηση σε ένα καφενείο στη Δραπετσώνα το 1992 και τον ενέπνευσε η ευαισθησία και η μη διάθεση προσαρμογής στις κοινωνικές νόρμες εκείνου του ανθρώπου, που φέρεται να ζούσε σε κάποιο νησί στις αρχές της δεκαετίας του 1910.

{youtube}eUYWe8d9FKs{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured