Αναστασία Τουρούτογλου

 

Το Σαββατόβραδο στο θέατρο Ολύμπια είχε «άρωμα» Μίκη Θεοδωράκη, αφού η Λυρική Σκηνή αποφάσισε να τιμήσει τα 90ά γενέθλια του σπουδαίου μας συνθέτη με ένα αφιέρωμα στο συμφωνικό και οπερατικό του έργο –αυτό δηλαδή που το κοινό δεν έχει συχνά την ευκαιρία ν' ακούσει, σε αντίθεση με τα τραγούδια του.

Η Ορχήστρα και η Χορωδία της Λυρικής Σκηνής (σε διεύθυνση Ηλία Βουδούρη) ένωσε δυνάμεις με διακεκριμένους σολίστ –Τζούλια Σουγλάκου, Τζίνα Πούλου, Ελένη Δάβου, Γιάννη Χριστόπουλο, Πέτρο Μαγουλά– και μαζί παρουσίασαν αποσπάσματα από την 1η, την 3η και την 7η (Εαρινή) Συμφωνία, τις όπερες Αντιγόνη, Μήδεια, Ηλέκτρα, το ορατόριο Κάντο Χενεράλ και το μπαλέτο Ζορμπάς

Το αφιέρωμα υπήρξε επιτυχές, αλλά η ιδιαίτερη νότα δόθηκε στο φινάλε, όταν το κοινό εντόπισε σε έναν από τους εξώστες του θεάτρου τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη, ανταμείβοντάς τον με θερμότατο χειροκρότημα. Ο συνθέτης, δεν έκρυψε τη χαρά μα και τη συγκίνησή του για την αντίδραση του κόσμου. Στη φωτογραφία του Χάρη Ακριβιάδη, τον βλέπουμε με τον κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Με αφορμή τη συναυλία, η Λυρική Σκηνή μας θύμισε και το απόσπασμα μιας κριτικής του 1953, γραμμένη από τον επιφανή συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη για λογαριασμό της εφημερίδας Έθνος, ύστερα από τη συναυλία με τίτλο "Το Πανηγύρι Της Ασή Γωνιάς": «Αν ο κ. Θεοδωράκης εξακολουθήση το δρόμο του με τα φτερά και τη δύναμι της νιότης, η ελληνική μουσική θα κερδίση έναν άριστο νέο δημιουργό». Εν έτει 2015, όταν ο νέος αυτός δημιουργός γιορτάζει πια τα 90 του χρόνια, εκείνα τα γραπτά κρίνονται ως ευστοχότατα. 

{youtube}_-KusSwtR7Y{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured