Αναστασία Τουρούτογλου

Ο Βασίλης Δημητρίου είχε μια πλούσια καριέρα στην εγχώρια δισκογραφία, στην οποία ευτύχησε να συνεργαστεί τόσο με σημαντικούς στιχουργούς, όσο και με μεγάλους ερμηνευτές. 

Έχοντας ήδη ξεκινήσει ως πιανίστας στις μπουάτ της Πλάκας (Κατακόμβη, Παράγκα) όπου ανθούσε το Νέο Κύμα, μπήκε στη δισκογραφία το 1968 με ένα single 45 στροφών για τη Lyra (στην πρώτη πλευρά είχε το "Δυο Φιλιά", b-side ήταν το "Λύσε Τα Μαλλιά Σου", αμφότερα τα τραγουδούσαν η Καίτη Χωματά με τον Αλέξη Γεωργίου) και υπήρξε ενεργός μέχρι και τα πολύ πρόσφατα χρόνια. 

Η στιγμή ωστόσο που έκανε το όνομά του γνωστό στο πανελλήνιο ήρθε τελικά το 1993, όταν υπέγραψε το soundtrack για την υπερ-επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη, Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά. Τα τραγούδια εκείνου του δίσκου έγραψαν τη δική τους ιστορία και δικαίως τον κατατάσσουν πλέον στους καλύτερους της δεκαετίας του 1990.

Υπηρέτησε όμως την ελληνική μουσική και σαν τηλεοπτικός παραγωγός, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας (στην ΕΡΤ) την εκπομπή Τραγούδια στο Συρτάρι, στην οποία παρουσιάζονταν ανέκδοτα έργα Ελλήνων δημιουργών. Μέσα από αυτή ακούστηκαν για πρώτη φορά ο Σταυρός Του Νότου του Θάνου Μικρούτσικου και το Φράγμα του Δήμου Μούτση. Ενεπλάκη επίσης με τη ραδιοφωνία, ξεκινώντας τη Μαγεία της Αυλαίας το 2006 στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, μια ενημερωτική εκπομπή με θεατρικό περιεχόμενο. 

Ο Βασίλης Δημητρίου ήταν 70 ετών, γεννημένος στην Αθήνα τον Απρίλη του 1945. Τα αίτια του θανάτου του δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο η φήμη του ως ενός από τους ευγενέστερους ανθρώπους του μουσικού στερεώματος σκόρπισαν τη θλίψη στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 2 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Μπορείτε να διαβάσετε (εδώ) τη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει το 2008 (στην Ειρήνη Προμπονά), με αφορμή την τότε έκδοση 2 δίσκων με τη μουσική του για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη. 

{youtube}sT4mKcmsC6Y{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured