15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Ξένοι δεν είναι οι διπλανοί μας, ξένοι είναι αυτοί που κλέβουν τη ζωή μας!

Στις 9, 10 και 11 του Ιούλη, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ανοίγει ξανά τις πύλες του, στο Άλσος Γουδή, και για 15η χρονιά έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες στήνουμε παρέα την πιο μεγάλη αντιρατσιστική γιορτή της πόλης: μια γιορτή στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν 15.000-20.000 άτομα. Ένα φεστιβάλ φωτεινό, μελωδικό, αλλά και έντονα κριτικό, ανήσυχο, πλούσιο τόσο σε πολιτισμικές αποχρώσεις όσο και σε πολιτικές εκδηλώσεις.

Μια καλοκαιρινή γιορτή ανοιχτή σε μετανάστες και αντιρατσιστές, αλλά και σε όλους εκείνους που ασφυκτιούν κάτω από την οικονομική πολιτική που λεηλατεί τις ζωές των πολλών, προκειμένου να σώσει τους λίγους και εκλεκτούς υποστηρικτές της.

Τρεις γεμάτες από κάθε άποψη βραδιές... Με μια σειρά ζωντανών συζητήσεων για φλέγοντα σύγχρονα ζητήματα, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, βιντεοπροβολές, πολυεθνικές γεύσεις από τις αχνιστές κατσαρόλες των μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων.

Και φυσικά, γιορτή χωρίς μουσική δεν γίνεται. Έτσι και φέτος το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πολύ πλούσιο μουσικό πρόγραμμα. Αναλυτικά:

Παρασκευή 9 Ιουλίου

Κεντρική Σκηνή

Deus X Machina: 20+ χρόνια στο κουρμπέτι οι Deus X Machina, εμβληματικό σχήμα για τον σκληρό ήχο τη χώρα μας, συνεχίζουν την πορεία τους με αξιοσημείωτη συνέπεια και σταθερότητα. Αν η μουσική είναι ο καθρέφτης της ζωής, η οργισμένη μουσική των Deus είναι ένα ταιριαστό soundtrack μιας σκληρής και βάρβαρης εποχής...

Skaribas: Με παιγνιώδη διάθεση, εμφανή και από το λογοπαίγνιο-αναφορά στον μπάρμπα-Γιάννη τον Σκαρίμπα, δέκα νοματαίοι από την Έδεσσα ετοιμάζονται να ...ska-σουν στη σκηνή και να μας παρασύρουν όλους στους καταιγιστικούς ska-punk-reggae ρυθμούς τους.

Les SkartOi!: Μια μπάντα από το Αίγιο που παίζει 2 tone ska. Η παραπάνω φράση είναι λιτή και περιεκτική αλλά δεν μπορεί να περιγράψει ούτε πόσο καλά παίζουν ούτε τι κλίμα δημιουργούν στα live τους. Υπάρχουν από το 2004, έχουν παίξει support σε πολλά μεγάλα σχήματα και ο δίσκος τους θεωρείται από τους πολύ καλούς του είδους.

Dustbowl: Στο φετινό φεστιβάλ, η μόνη ...σκόνη που θα υπάρχει θα είναι εκείνη από τις σκονισμένες «ερημικές» μουσικές των Dustbowl. Η ελληνική μπάντα η οποία παίζει από το 2006, χτίζει την προσωπική της μουσική ταυτότητα πάνω στην country/rock’n’roll παράδοση μεταφέροντας μας νοερά στον αμερικάνικο νότο. Εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν πολλά...

Σάββατο 10 Ιουλίου

Κεντρική Σκηνή

Chicks on Speed (Live DJ set): Απορίες... Τι είναι οι Chicks on Speed; Ένα μεταμοντέρνο τσίρκο οργισμένου φεμινισμού; Μια άσκηση ακροβασίας ανάμεσα στο κιτς και την πρόκληση; Μια παρωδία του «κατεστημένου», μια υπονόμευση του «εναλλακτικού»; Μια ψηφιακή εκδοχή του πανκ, ή μια σύγχρονη άποψη αχαλίνωτου ηλεκτρονικού ήχου; Οι απαντήσεις από την Melissa και την Alex επί σκηνής...

Μιχάλης Δέλτα : Με τους Stereo Nova να αποτελούν πλέον ένα ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, η techno «καρδιά» τους Μιχάλης Δέλτα συνεχίζει μια εξαιρετικά δημιουργική πορεία με έναν από τους καλύτερους του δίσκους («Tech me away») να έχει μόλις κυκλοφορήσει, φρέσκος, σπαρταριστός και λίαν χορευτικός... Μαζί του και η Etten.

The Boy: Μπορεί να έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά, ύμνοι και αναθέματα, το σίγουρο είναι ότι ο The Boy, μετά τις προβοκατόρικες ημέρες μαζί με την Mary, εκπροσωπεί μια γενιά όλο ταλέντο και ανοιχτά αυτιά. Στο πρόσφατο «Κουστουμάκι» του παίζει αξιοποιώντας μια ελληνική παράδοση που περιλαμβάνει και τη Λένα Πλάτωνος και το Μίκη Θεοδωράκη.

MC Yinka & The Urbanix: Ο πολυπράγμων και πολυδιάστατος MC Yinka παρασύρει την πενταμελή μπάντα των Urbanix σε funk-hiphop-soul διαδρομές. Γιατί και οι μαύρες μουσικές έχουν τη θέση τους σε μια «Αλάνα», όπως λέγεται και ο τελευταίος δίσκος του MC...

Κυριακή 11 Ιουλίου

Κεντρική Σκηνή

Θανάσης Παπακωνσταντίνου : Για το Θανάση Παπακωνσταντίνου μάλλον τα λόγια είναι περιττά. Μια μακρά και δημιουργική πορεία οδήγησε τον νέο τραγουδοποιό από τη Λάρισα που κάποτε έπαιζε μπουζουκομάνα στα μεγάλα ακροατήρια που περιμένουν τις εμφανίσεις του σα μέγιστο κοινωνικό γεγονός. Με το δημοτικό τραγούδι για βάση του διαμόρφωσε πειραματιζόμενος ένα ύφος απόλυτα προσωπικό και σημερινό, σπάζοντας τα στεγανά ανάμεσα στα μουσικά είδη και χαρίζοντας απλόχερα τους υπέροχους στίχους του σε όλους μας. Μαζί του οι: Ματούλα Ζαμάνη (τραγούδι, κρουστά), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα, φλικόρνο), Μιχάλης Χανιώτης (συνθέτης, μπουζούκι), Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα), Χρυσόστομος Μπουκάλης (μπάσο), Γιάννης Αντωνιάδης (κλαρίνο), Κώστας Παντέλης (ηλεκτρική κιθάρα), Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα).

Στάθης Δρογώσης: Από την εποχή που τραγουδούσε στα Φώτα που Σβήνουν, έχει διαμορφώσει μια αισθητική παράδοξη στη σύγχρονη ροκ τραγουδοποιία. Με ήχο σύγχρονο και με όλες τις παραδόσεις του είδους στο μυαλό του, καταγράφει έναν κόσμο ερωτικό και ειλικρινή, με τον τρόπο των παλιών μαστόρων που θα μπορούσαν να γράψουν εξίσου για ένα χαμένο έρωτα, ένα αδέσποτο σκυλί της γειτονιάς τους, τους παλιούς χαμένους φίλους. Οι ζωντανές του εμφανίσεις μεταφέρουν πάντα κάτι παρεΐστικο και γοητευτικό.

Encardia: Οι Encardia δεν είναι ακόμα ένα συγκρότημα που αναζητά μουσικές ρίζες. Αντίθετα φέρνουν τις όποιες παλιές μουσικές στα δικά τους σύγχρονα μέτρα. Αν η παράδοση είναι ένας βράχος προτιμούν, αντί να τον φορτωθούν στην πλάτη τους, να ανέβουν επάνω του για να κοιτάξουν μακρύτερα. Έτσι φτιάχνουν μια μουσική στέρεα και σημερινή, η οποία θεραπεύει τα αυτιά μας ενώ οι ζωντανές τους εμφανίσεις είναι γοητευτικές τελετές γλεντιού και ψυχαγωγίας.

Salonumuz Klimalidir: Οι Salonumuz Klimalidir (ελληνιστί «Η αίθουσα κλιματίζεται») είναι μια ηλεκτροακουστική μπάντα. Σχηματίστηκαν στην Αθήνα το 2003. Παίζουν δικό τους υλικό αλλά και διασκευές με ηλεκτρικό ήχο διανθισμένο με ελληνικά/βαλκανικά στοιχεία. Χρησιμοποιούν μπάντζο, κλαρίνο, μπουζούκι, ακορντεόν, κρουστά μαζί με ηλεκτρικές κιθάρες, μπάσο, πιάνο, organ και φυσικά drums. Πειραματίζονται (όχι επί τούτου) όποτε στα live τους ανακατεύουν dub βάσεις, παραδοσιακές μελωδίες, θρακιώτικους ρυθμούς, punk και ska κιθάρες σε δυτικούς και ελληνικούς μουσικούς δρόμους.

Επίσης, κάθε ημέρα, στη μεταναστευτική σκηνή ανεβαίνουν συγκροτήματα 2ης και 3ης γενιάς, κοινότητες και οργανώσεις στήνοντας ένα πολύχρωμο μουσικό πανηγύρι. Μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν: hip-hop (Le blonc, KURORAT FIKS, D.A.P., DJ THEO, RITMI MAGIC με τον Κ. ΠΑΡΑΞΕΝΟ), rock-grunge (The U.N. BAND, Fried Rice, Minus One) και reggae μπάντες (Natural Sound Revival από τη Νιγηρία), πολυφωνικά (Rodina από τη Βουλγαρία), μουσικοχορευτικά (από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών και από την Τανζανία) και παραδοσιακά σχήματα (από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπανγκλαντές DOEL, από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, από τους Κούρδους της Συρίας Koma Hawar και από την Παλαιστίνη).

Γενική Είσοδος: 6 Ευρώ. Ελεύθερη για μετανάστες
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00

http://www.antiracistfestival.gr/

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured