Δελτίο Τύπου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΣΕΡΡΑ-Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 20:30 οι εκδόσεις Ψυχογιός και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS σας προσκαλούν σε μια βραδιά λόγου και μουσικής με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη συλλεκτική έκδοση του μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου «σέρρα-Η ψυχή του Πόντου».

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Βέρα Κρούσκα και Τάσος Νούσιας, καθώς και ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος.

Ο Ηλίας Υφαντίδης και ο Χρήστος Τσιαμούλης θα πλαισιώσουν μουσικά την εκδήλωση.

Συμμετέχει το χορευτικό και μουσικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου Αργοναύτες Κομνηνοί.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ' την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ' έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει. 

Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες, δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του, έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο. 

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων. 

Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Καλπούζο

Γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους σε 80 τραγούδια, διηγήματα και μυθιστορήματα. Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του ΙΜΑΡΕΤ. Η παραλογή «Ο λύκος», που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ, βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Γιώργος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. 

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ, ΣΑΟΣ. ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ, ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΙΜΑΡΕΤ. ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ, ΣΕΡΡΑ. ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΓΙΝΑΤΙ. Ο ΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ, ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ. ΟΠΟΥ ΠΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΔΡΟΜΟΣ, η συλλογή διηγημάτων ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ, τα εφηβικά του ΙΜΑΡΕΤ 1 – ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΙΣΜΑΗΛ και ΙΜΑΡΕΤ 2 – ΦΑΡΣΕΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ, καθώς και η ποιητική συλλογή ΠΟΙΗΣΗ. 2000-2017.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Ιανός

Σταδίου 24 (κοντά στο μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Κοραή)

ώρα έναρξης: 20.30

είσοδος: ελεύθερη

η βραδιά θα προβληθεί ζωντανά από το www.ianos.gr 

{youtube}rqnd0v64SD4{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured