Δελτίο Τύπου

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 20:30 διοργανώνεται τιμητικό αφιέρωμα στο έργο και στην προσωπικότητα του Χρήστου Ζυγομαλά, έναν πολυδιάστατο καλλιτέχνη και συγγραφέα, διανοητή και μέλος της γενιάς των «χαμένων ποιητών» της Πλατείας.

Για τον καλλιτέχνη και το έργο του, θα μιλήσουν άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος, φίλοι και συνεργάτες του.

Θα μιλήσουν οι:

Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας, ποιητής
Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Κάιν
Κωστής Τριανταφύλλου, ποιητής
Αθηνά Σχινά, κριτικός και ιστορικός Τέχνης
Δημήτρης Αληθεινός, ζωγράφος
Ξενοφών Δεστέφανος, πρ. Συλλόγου γλυπτών Ελλάδος
Παναγιώτα Μπλέτα, συγγραφεύς-διανοήτρια
Νώντας Σκυφτούλης, Ε.Κ.Χ Nosostros
Δημήτρης Ζαφειρέλης, μουσικός

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από συνθέσεις του καλλιτέχνη.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Ζαφειρέλης (κιθάρα), Διονύσης Ρούσσος (κιθάρα), Τάκης Άκος (κιθάρα), Μανώλης Σωτηρέλλης (φλογέρα), Αριάδνη Ζυγομαλά (φωνητικά), Βάνια Σιδέρη (φωνητικά), Ελισάβετ Ζαχαριάδη (φωνητικά)

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Θεόδωρος Μπασιάκος.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Ζυγομαλά

Γεννήθηκε το 1951. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από νωρίς ασχολήθηκε με την ποίηση και διακρίθηκε σε ποιητικό διαγωνισμό με κριτές την Έλλη Αλεξίου και τον Αντώνη Σαμαράκη. Ήταν μέλος του Εικαστικού Επιμελητήριου Ελλάδος και του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος.

Συνεργάστηκε σαν συνθέτης με τον Νικόλα Ασιμο για έξι χρόνια, 1977-1983. Το 1979 σχηματίσανε μαζί την "Exarchia Square Band" και δώσανε μερικές επεισοδιακές συναυλίες με αποκορύφωμα το συμβάν «Κροκ». Ηχογράφησε στο ίδιο στούντιο που είχε γράψει τις κασέτες του ο Νικόλας Άσιμος και κυκλοφόρησε δύο κασέτες την «Πολιτεία» το 1981 και το «Χενέρωμα» το 1982 με περίπου τα ίδια τραγούδια σε διαφορετικές εκτελέσεις. Το χειμώνα του 1982-83 έπαιξαν για τελευταία φορά στο «Τάδε έφη» πρώην "Skylab" στην Πλάκα με τον Άσιμο.

Το 1984 έκανε άλλη μια εμφάνιση δημιουργώντας τους "Nodead" μαζί με τον Μάκη Σημίτη και ηχογραφώντας μια κασέτα με τίτλο "ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ". Το 1994 εμφανίστηκε ξανά στα μουσικά πράγματα, αυτή τη φορά με ρεμπέτικα και σμυρναίικα με το cd «Από τη Σμύρνη στην Αθήνα». Μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008 ξανασυνέθεσε πολιτικά τραγούδια κυρίως και έκανε διάφορα live με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στο B-Fest με μεγάλη επιτυχία.

Τον Ιούνιο του 2009 επανακυκλοφόρησε το "Χενέρωμα" σε remastered εκδοχή. Απεβίωσε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου του 2019.

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
Ιανός
Σταδίου 24 (κοντά στο μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Κοραή)

ώρα έναρξης: 20.30
είσοδος: ελεύθερη

{youtube}gCLTsEwo-7Q{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured