Δελτίο Τύπου

Η Λένα Πλάτωνος στο Μέγαρο

Μια παράσταση που δημιούργησε ειδικά για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στις 7 Δεκεμβρίου 2018 η σπουδαία Λένα Πλάτωνος.

Η παράσταση αυτή περιλαμβάνει σε πρώτη εκτέλεση την καινούργια δουλειά της, που είναι μελοποιημένη ποίηση του Στάθη Γουργουρή από το βιβλίο του Εισαγωγή στη φυσική και πιο συγκεκριμένα μέσα από την ενότητα Υπάρχουν άραγε λευκά νυχτοπούλια;

Στη συναυλία θα ακουστούν επίσης κομμάτια από την προηγούμενη δουλειά της, τη μελοποίηση ποιημάτων της Emily Dickinson, καθώς και τραγούδια από όλη τη δισκογραφία της. Μαζί με τη Λένα Πλάτωνος οι ταλαντούχοι ερμηνευτές Γιάννης Παλαμίδας και Αθηνά Ρούτση και ο ξεχωριστός ενορχηστρωτής της Στέργιος Τσιρλιάγκος.

Η Λένα Πλάτωνος δεν εμφανίζεται συχνά και κάθε της παράσταση είναι ένα μουσικό γεγονός. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν και στη Θεσσαλονίκη μετά από πολλά χρόνια σε μία από τις σπάνιες αυτές εμφανίσεις της και να ταξιδέψουν με τη μουσική της μεγάλης δημιουργού, η οποία όχι μόνο ήταν η πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα αλλά και παραμένει μια κορυφαία μουσική προσωπικότητα.

Από τις κλασικές σπουδές, τα αγαπημένα τραγούδια της «Λιλιπούπολης» και τη μελοποίηση του Καρυωτάκη έως τον αναλογικό ήχο των συνθεσάιζερ, η Λένα Πλάτωνος έχει δημιουργήσει νέους ήχους και έχει πειραματιστεί πολλαπλά με τη φόρμα, την ενορχήστρωση και τον στίχο. Το πρώτο της άλμπουμ, το εμβληματικό Σαμποτάζ, κυκλοφόρησε το 1981 σηματοδοτώντας τη γέννηση του ηλεκτρονικού ήχου στην Ελλάδα, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή η χρήση των συνθεσάιζερ δεν συνηθιζόταν στην ελληνική μουσική.

Από τότε η Λένα Πλάτωνος κυκλοφόρησε περισσότερα από 15 άλμπουμ (ανάμεσα σε άλλα Μάσκες ηλίου, Γκάλοπ, Λεπιδόπτερα). Η συνεισφορά της στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική σκηνή είναι μεγάλη, με δίσκους που έγιναν αποκλειστικά από αναλογικά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα και με αφήγηση της ελληνικής –και συχνά προσωπικής– πραγματικότητας. Μέσω της μοναδικής δεξιοτεχνίας και της ποιητικής έκφρασης το έργο της μας δίνει την εικόνα ενός καλλιτέχνη με εξαιρετικό ταλέντο που δούλεψε προφητικά στον χρόνο και συνέλαβε θέματα που επρόκειτο να κατακλύσουν τις τηλεοπτικές οθόνες και τις εφημερίδες πολλά χρόνια αργότερα. Σήμερα την ανακαλύπτει με ενθουσιασμό ένα νέο κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2015 το Γκάλοπ επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο από την αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Dark Entries, αποθεώθηκε από τον διεθνή Τύπο και έγινε ανάρπαστο.

Πρόγραμμα βραδιάς

Α΄ Mέρος

Τραγούδια σε ποίηση Emily Dickinson
Τραγούδια σε ποίηση Στάθη Γουργουρή

Β΄ Mέρος

Τραγούδια από όλη τη δισκογραφία της Λένας Πλάτωνος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ1 - αίθουσα Φίλων Μουσικής)
25ης Μαρτίου, επί της παραλίας

ώρα έναρξης: 21.00
εισιτήρια: 20€, 15€, 10€, 5€ (μειωμένο)

{youtube}dt1e7VfNEGo{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured