Δελτίο Τύπου

50ά Δημήτρια

 

DADA κινηματογράφος και μουσική

07/10/2015 | 21:00

BLACK BOX 

Τρία από τα πλέον ξεχωριστά ντουέτα της ελληνικής εναλλακτικής πειραματικής μουσικής σκηνής, οι Silent Move, Sancho 003 και Underwater Chess, συνθέτουν και παρουσιάζουν ζωντανά το soundtrack για ευρωπαϊκές κινηματογραφικές ταινίες της αβαν-γκάρντ του Μεσοπολέμου και του κινήματος Dada. Ποιοι είναι;

Έχοντας επενδύοντας μουσικά το κλασικό “Nosferatu” του Friedrich Murnau το 2009, οι Silent Move διαθέτουν εμπειρία και εξοικείωση με το εγχείρημα, ενώ οι συνθετικές τους καταβολές στον αυτοσχεδιασμό, τον ηλεκτρικό ήχο και τα εφέ δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα μιας πρότασης εναλλακτικής μουσικής ανάγνωσης σε ταινίες βωβού κινηματογράφου. Το γκρουπ απαρτίζουν οι Γιάννης Παξεβάνης (κιθάρα, loops, tapes) και Βασίλης Τζαβάρας (πιάνο, κιθάρα, loops, tapes).

Με δύο άλμπουμ μεγάλης κριτικής αποδοχής στη δισκογραφία τους και ένα πλούσιο παλμαρέ συναυλιών, οι Sancho 003 είναι το πειραματικό ηλεκτρο-ακουστικό και «σινεματικό» γκρουπ του Φώτη Σιώτα και του Κώστα Παντέλη. Με την τεχνική του λουπαρίσματος, πάνω στην οποία βασίζονται και όλες τους οι συνθέσεις, δημιουργώντας ονειρικά soundscapes με οργιώδη ξεσπάσματα και αιθέριες μελωδίες που αποκτούν ξεχωριστή χροιά, χάρη στη δεσπόζουσα θέση του βιολιού στο σχήμα.

Το μουσικό «καστ» της υπόκρουσης των ταινιών συμπληρώνουν οι Underwater Chess, αποτελούμενοι από τους Πάνο Παπάζογλου και Μιχάλη Βρέττα. Μουσικές εξερευνήσεις με κιθάρα, βιολί και φωνή, ambient πειραματισμοί και αυτοσχεδιασμοί έχουν ως αποτέλεσμα ήχους που κινούνται, σε μια εύθραυστη ισορροπία, ανάμεσα στη μελωδία και σε ιδιαίτερες ηχητικές αναζητήσεις.

Στο ειδικό αφιέρωμα θα προβληθούν ταινίες των Man Ray, Rene Clair, Viking Eggeling, Fernard Leger, Hans Richter.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 8€ (μειωμένο)

Black Box

Βασιλίσσης Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2

Θεσσαλονίκη

{youtube}XEZ-qTs6B_g{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured