Τα συστατικά ενός αξέχαστου Οσκαρικού λόγου

Throwback στην γυναίκα που υποδύθηκε την σκλάβα Patsey.

Ποια είναι τα συστατικά ενός καλού Οσκαρικού λόγου; Πώς κάποιος δε θα ξεχάσει ποτέ τις λέξεις που είπες την τεράστια στιγμή της καριέρας σου που παίρνεις στα χέρια ένα χρυσό αγαλματίδιο;

Η νεαρή και ταλαντούχα Lupita Nyong'o ξέρει πολύ καλά. Το 2014, ανέβηκε να πάρει το βραβείο καλύτερου β' γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της ως Patsey στο "12 χρόνια σκλάβος" και κατάφερε να μείνει ο λόγος της ως ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του θεσμού.

Δεν ήταν τίποτα βαρύγδουπο, τίποτα υπερβολικό, τίποτα λιγότερο από αληθινό. Ευχαρίστησε όσους ήθελε, και πέρασε με πολύ λίγες λέξεις, όμορφα μηνύματα. Δε ξέχασε ότι ο ρόλος της, και μια ιστορία πραγματικού πόνου, την έφερε σε αυτή τη διάκριση. Δε ξέχασε τους νεκρούς, τους μίλησε, και τους φαντάστηκε να είναι ευγνώμωνες. Και πριν κατέβει τα σκαλιά της σκηνής, δεν παρέλειψε να εμψυχώσει τα παιδιά, κι όλους εκείνους που ονειρεύονται.

Διάβασε όσα είπε και είμαστε σίγουρες ότι θα ευχηθείς να έχουν πάρει κι άλλοι το "μάθημα" από την Lupita και να μας μεγίσουν με τέτοιους αληθινούς ευχαριστήριους λόγους στο μέλλον.

(Το "12 χρόνια σκλάβος" σε σκηνοθεσία Steve McQueen, αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός ελεύθερου μαύρου άντρα που έπεσε θύμα απαγωγής το 1841 και πουλήθηκε σαν σκλάβος. Είναι βασισμένο στο Twelve Years a Slave του Sοlomon Northup.)

Ευχαριστώ την Ακαδημία γι' αυτή την μοναδική αναγνώριση. Δεν ξεχνώ ούτε μια στιγμή ότι τόση πολύ χαρά στη ζωή μου έρχεται από τον πόνο κάποιου άλλου. Και έτσι, θέλω να χαιρετίσω το πνεύμα της Patsey για την καθοδήγησή της. Και στον Solomon, ευχαριστώ που είπες την ιστορία της και τη δική σου.

Steve McQueen, βάζεις το δικό σου πνεύμα σε ό,τι διομορφώνεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ που με έβαλες σε αυτή τη θέση, ήταν τεράστια χαρά. Είμαι σίγουρη ότι οι νεκροί σε κοιτούν και είναι ευγνώμονες όπως και εγώ. 

Chiwetel, ευχαριστώ για την έλλειψη φόβου σου και το πόσο βαθιά εισχώρησες στον Solomon, λέγοντας την ιστορία του. Michael Fassbender, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήσουν ο βράχος μου. Alfre και Sarah, ήταν ευχάριστη ανατριχίλα να δουλέψω μαζί σας. Sean Bobbitt, Kalaadevi, Adruitha, Patty Norris, ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ - δε θα μπορούσα να είμαι εδώ χωρίς τη δουλειά σας. 

Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου για την εκπαίδευση... και το Yale School of Drama επίσης για τον ίδιο λόγο. Φίλοι μου Wilsons, αυτό είναι για εσάς. Αδερφέ μου Junior, που ήσουν στο πλευρό μου, σε ευχαριστώ τόσο πολύ, είσαι ο καλύτερος μου φίλος και έπειτα, ο άλλος καλός μου φίλος, η οικογένει που έχω επιλέξει.

Aυτό το χρυσό αγαλματίδιο, ας θυμίζει σε εμένα και σε κάθε μικρό παιδί, ότι ανεξαρτήτως του από που προέρχεσαι, τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Ευχαριστώ. 

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured