10 στιγμές που άλλαξαν για πάντα τα Όσκαρ 

Μια αναδρομή στις πιο ιστορικές στιγμές του θεσμού

Τα βραβεία Όσκαρ είναι ο σημαντικότερος θεσμός στο Χόλυγουντ. Από την στιγμή που ξεκινάει ένας ηθοποιός την καριέρα του, το πράγμα που ποθεί περισσότερο απ’ όλα είναι να παραλάβει κάποια στιγμή στα χέρια του αυτό το χρυσό αγαλματίδιο. 

Ο θεσμός αυτός, επί 90 συνεχόμενα χρόνια, έχει καταφέρει πολλά. Γιορτάζει από την μία τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, αλλά είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό. Καταφέρνει να φέρει τον κόσμο κοντά. Προσφέρει συναισθήματα σε καλεσμένους και κοινό. Τιμάει τους σημαντικότερους ανθρώπους του κινηματογράφου και «φτιάχνει» καριέρες. 

Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, τα βραβεία έχουν προσφέρει στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου που συζητιούνται μέχρι και σήμερα. Στιγμές αξιοσημείωτες που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν συμβάλλει στο να αλλάξει προς το καλύτερο ο τρόπος που η βιομηχανία αντιμετωπίζει τις εκατοντάδες ταινίες που γυρίζονται κάθε χρόνο και φυσικά τους ανθρώπους που βλέπουμε να δίνουν σώμα και ψυχή στην μεγάλη οθόνη, υποδύοντας μια διαφορετική προσωπικότητα, κάθε φορά.

Λίγο πριν «αντιμετωπίσουμε» και πάλι όλα αυτά τα συναισθήματα, στην 90η τελετή των βραβείων Όσκαρ, τον Μάρτιο, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις στιγμές που άλλαξαν για πάντα την πορεία του θεσμού. Στιγμές από μερικές από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, κάποιες από τις οποίες απολαμβάνουμε στη Νova (που γνωρίζει να επιλέγει ταινίες που διακρίνονται).

1939: To όνομα «Όσκαρ» υιοθετείται και επίσημα από τον θεσμό

Ένας μύθος στα πηγαδάκια του θεσμού, αναφέρει ότι το όνομα “The Oscars” προήλθε από την Margaret Herrick, μια βιβλιοθηκάριο της Ακαδημίας, η οποία έλεγε ότι το αγαλματίδιο, της θύμιζε τον θείο της Όσκαρ! Το 1939, η Ακαδημία αποφάσισε να υιοθετήσει και επίσημα το όνομα το οποίο χρησιμοποιείται πλέον από όλο τον κόσμο.

1940: Η Hattie McDaniel γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που κερδίζει βραβείο Όσκαρ

Όταν η McDaniel κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού σε Β’ Γυναικείο Ρόλο, για την ερμηνεία της στην ταινία Gone With The Wind, αναγκάστηκε να κάτσει στα πίσω-πίσω καθίσματα κατά την διάρκεια της τελετής, λόγω του χρώματος του δέρματός της.  

Στον λόγο της, όταν παρέλαβε το βραβείο, είπε: «Πραγματικά εύχομαι να αποτελώ πάντα πρότυπο στην φυλή μου και τη βιομηχανία του κινηματογράφου». Πέρασαν 51 ολόκληρα χρόνια από την νίκη της McDaniel, μέχρι ένας μαύρος/η ηθοποιός να κρατήσει ένα τέτοιο αγαλματίδιο και πάλι στα χέρια του/της (ήταν η Whoopi Goldberg για την ταινία Ghost).

1972: Ο Charlie Chaplin λαμβάνει το Honory Award από την Ακαδημία

Το Χόλυγουντ αποφάσισε να γιορτάσει το μεγαλείο του θρυλικού ηθοποιού-σκηνοθέτη-σεναριογράφου-παραγωγού-συνθέτη με ένα 12λεπτο standing ovation, όλο το οποίο καταγράφηκε στην κάμερα. Η βράβευση αυτή ήταν τεράστιας σημασίας, μιας και ο εμβληματικός σταρ μόλις είχε επιστρέψει στην Αμερική, αφού η κυβέρνηση τον είχε εξορίσει για 20 χρόνια, κατηγορώντας τον για να κουμμουνιστικές διαθέσεις. «Τα λόγια μοιάζουν τόσο μάταια, τόσο φτωχά», δήλωσε ο Chaplin. «Μπορώ μόνο να πω ευχαριστώ για την τιμή που με προσκαλέσατε εδώ». 

1973: Ο Marlon Brando αρνείται το βραβείο Όσκαρ

Ο Brando ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο Χόλυγουντ που «χρησιμοποίησε» τον θεσμό για να μιλήσει για τα πολιτικά ζητήματα της εποχής. Όταν λοιπόν, κέρδισε το βραβείο του Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία The Godfather, δεν πήγε στην τελετή. Στην θέση του έστειλε την Ινδιάνα ακτιβίστρια Sacheen Littlefeather, για να παραλάβει το βραβείο και να μιλήσει εκ μέρους του. 

«Με μεγάλη λύπη, δεν μπορεί να παραλάβει το τόσο γενναιόδωρο βραβείο. Και οι λόγοι είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται η βιομηχανία του κινηματογράφου στους Αμερικάνους Ινδιάνους». Το κοινό είχε ανάμεικτα συναισθήματα για το συμβάν, αφού άλλοι γιούχαραν και άλλοι χειροκρότησαν την Littlefeather.

{youtube}2QUacU0I4yU{/youtube}

1978: Ο Oliver Stone κερδίζει το βραβείο για Καλύτερου Σεναρίου 

Το εκπληκτικό δράμα του Alan Parker, Το Εξπρές του Μεσονυχτίου, που διαδραματίζεται σε μια τούρκικη φυλακή, ήταν μια ταινία που αντίστοιχή της κανείς δεν είχε δει στην μεγάλη οθόνη ως τότε, και η οποία δημιούργησε αντιπαραθέσεις λόγω του τρόπου που παρουσίασε ο σκηνοθέτης τους Τούρκους. Η ταινία (στην οποία είχε και έναν μικρό ρόλο ο δικός μας Έλληνας ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος), έχασε το μεγάλο βραβείο της βραδιάς (αυτό της Καλύτερης Ταινίας), αλλά ο Oliver Stone παρέλαβε αυτό Καλύτερου Σεναρίου βασισμένου σε μυθιστόρημα. Αυτή η ταινία πρέπει να μπει οπωσδήποτε στην λίστα των “must-see” ταινιών σου και, τώρα μπορείς να την απολαύσεις στη Nova που προβάλλει βραβευμένες ταινίες.

1985: Sally Field λέει την πιο γνωστή ατάκα που έχει ειπωθεί ποτέ στα Όσκαρ

Η φράση "You like me, you really like me!" (Με αγαπάτε, με αγαπάτε πραγματικά!), από τον νικητήριο λόγο της Field είναι από τις πιο γνωστές ατάκες στην ιστορία του Χόλυγουντ! Κατενθουσιασμένη για το δεύτερο αγαλματίδιο που κράτησε στα χέρια της, η ηθοποιός είπε αυτή την φράση που έχει γραφτεί για πάντα στην ιστορία. 

{youtube}u_8nAvU0T5Y{/youtube}

1999: Ο Roberto Benigni κατενθουσιάζεται με την νίκη του

Στην 71η τελετή των βραβείων Όσκαρ, ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, κέρδισε 3 βραβεία για την ταινία του, Life is Beautiful. Όταν η Sophia Loren ανακοίνωσε ότι κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ο ίδιος από την χαρά του, ανέβηκε στο κάθισμά του κι άρχισε να χαιρετάει τον κόσμο με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη! Χρειάστηκε την βοήθεια του Steven Spielberg για να καταφέρει να κατέβει από το κάθισμα με ασφάλεια. 

2006: O Forrest Whitaker γίνεται ένας από τους λίγους Αφρικανοαμερικανούς που κερδίζουν το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Η κοινότητα των Αφρικανοαμερικανών επιμένει να «αγωνίζεται» για περισσότερα βραβεία Όσκαρ, παρόλες τις εντυπωσιακές ερμηνείες που προσφέρουν μαύροι ηθοποιοί. Ο Forrest Whitaker λοιπόν, γίνεται ο πρώτος ηθοποιός που κερδίζει βραβείο, για την ερμηνεία του στην ταινία, Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκοτίας (μπορείς να την δεις στο Nova On Demand με την ησυχία σου όποτε θέλεις εσύ!), ενώ το φιλμ δεν παρέλαβε κανένα άλλο βραβείο όλη την βραδιά. 

{youtube}4-fGCHGTaGE{/youtube}  

2014: Η Ellen DeGeneres βγάζει μια selfie φωτογραφία που θα αφήσει ιστορία

Θυμάσαι όταν ο Brad Pitt, η Meryl Streep, η Jennifer Lawrence, o Kevin Spacey, η Julia Roberts, ο Bradley Cooper, ο Jared Leto, η Lupita Nyong’o και η Angelina Jolie όλοι πόζαραν στην ίδια φωτογραφία; Αυτό θα λέμε πολλά χρόνια από τώρα, ανακαλώντας την ιστορική αυτή στιγμή που η παρουσιάστρια των βραβείων εκείνης της χρονιάς, Ellen DeGeneres μάζεψε τους μεγαλύτερους αστέρες της εποχής μας και τους «στρίμωξε» στην πιο εμβληματική selfie φωτογραφία, την οποία μάλιστα πόσταρε επιτόπου στο Twitter. Η κοινωνική πλατφόρμα «κράσαρε» από τα πολλά κλικς, μετά την εικόνα αυτή.

2017: Δίνεται κατά λάθος στην ταινία La La Land το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας 

Μία τεράστια γκάφα από τους παραγωγούς έγινε πέρσι, όταν ανακοινώθηκε λάθος νικητής στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία της χρονιάς. Η Faye Dunaway και ο Warren Beatty ανακοινώνουν το La La Land ως τον μεγάλο νικητή της βραδιάς, αλλά πριν προλάβουν οι συντελεστές να ευχαριστήσουν την Ακαδημία για το βραβείο, ο παραγωγός John Horowitz λέει: «Έχει γίνει λάθος. Τα παιδιά του Moonlight κέρδισαν την καλύτερη ταινία. Δεν κάνω πλάκα», δείχνοντας την κάρτα με τα πραγματικά αποτελέσματα. Αργότερα, η Ακαδημία, ανακοίνωσε ότι το μπέρδεμα με τις κάρτες των αποτελεσμάτων, έγινε από την εταιρία που φτιάχνει τους φακέλους για την μεγάλη βραδιά. Φυσικά, το La La Land μπορεί να μην κέρδισε το μεγάλο βραβείο της βραδιάς, αλλά κέρδισε 6 χρυσά αγαλματίδια, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν την έχεις δει ακόμη, επιβάλλεται! Μπορείς να την απολαύσεις στη Nova, αλλά και στο Nova On Demand όποτε θέλεις.

 

{youtube}8KeOxeuiZjs{/youtube} 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured