Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, οι σεναριογράφοι του Hollywood κατεβαίνουν και επίσημα σε απεργία. Η διορία λήξης των διαπραγματεύσεων ολοκληρωνόταν τα μεσάνυχτα στην Αμερική όμως η επίσημη ένωση (WGA) ανακοίνωσε την απεργία τρείς ώρες νωρίτερα, αφού δεν υπήρχε λύση στον ορίζοντα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν σε παύση όλες οι παραγωγές, αφού τα μέλη της WGA δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν με κανέναν τρόπο σε ταινίες, σειρές αλλά και τα τηλεοπτικά τοκ σόου.

Σε μια δήλωση της πριν από μερικές ημέρες, η WGA τόνισε ότι η διαπραγματευτική της επιτροπή ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία με σκοπό να κάνει μια δίκαιη συμφωνία, αλλά οι απαντήσεις των στούντιο ήταν εντελώς ανεπαρκείς δεδομένης της υπαρξιακής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς.

Το συνδικάτο ισχυρίστηκε ότι τα στούντιο και οι streamers δεν συμφωνούσαν σε καμία εγγύηση για τον αριθμό εβδομάδων απασχόλησης για τους τηλεοπτικούς σεναριογράφους και ότι πρότειναν να δημιουργηθεί μία ημερήσια αμοιβής ενώ μπλόκαραν προτάσεις σχετικά με την ελαχιστοποίηση της εργασίας χωρίς αμοιβή και για τη ρύθμιση χρήσης AI (πχ Chat Gpt) σε πρότζεκτ που καλύπτονται με συμβόλαια της WGA.

Η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, η οποία εκπροσωπεί στούντιο και streamers στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε σε δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις «ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία». Στην εξήγησή τους τα στούντιο είπαν ότι πρόσφεραν ένα ολοκληρωμένο πακέτο με έμφαση στις αποζημιώσεις και τη δουλειά σε streaming υπηρεσίες, αλλά ότι τα κολλήματα που παρέμειναν περιελάμβαναν τις προτάσεις της συντεχνίας σχετικά με τα ελάχιστα μεγέθη του προσωπικού συγγραφής και τον ελάχιστο χρόνο απασχόλησης.

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα. Με τις περισσότερες παραγωγές να βρίσκονται στο τέλος της σεζόν, προς το παρόν δεν υπάρχει τεράστιο ζήτημα για τα τηλεοπτικά δίκτυα. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στις streaming υπηρεσίες και στις κινηματογραφικές παραγωγές και κυρίως στα καθημερινά τοκ σόου.

Mένει να δούμε πότε τα δύο μέρη θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η απεργία μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία. Η τελευταία απεργία της WGA, το 2007-2008, διήρκεσε 100 ημέρες, αυτή του 1988  153 ημέρες και τέλος η απεργία της το 1985 κράτησε 14 ημέρες.



Ακολουθήστε το Roxx για να μαθαίνετε πρώτοι  για μουσική, σειρές και ταινίες. 

Πηγή

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured