Μας αγαπούν ανιδιοτελώς πριν καν έρθουμε στον κόσμο. Μας φροντίζουν βάζοντας κάθε τι πάνω από τον εαυτό τους. Μερικοί μεγαλώνουν με δύο από αυτές και άλλοι βρίσκουν τη μητρική φροντίδα σε ανθρώπους που δεν τους συνδέει κανένας δεσμός αίματος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μαμάδες μας αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα πρόσωπα ολόκληρης της ζωής μας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του ποιοι τελικά είμαστε. Και επειδή η 14η Μαΐου είναι αφιερωμένη στον εορτασμό τους, ακολουθούν 15 ταινίες για την Ημέρα της Μητέρας – κωμικές, δραματικές και ντοκιμαντέρ – που θέτουν τη μητρότητα και κάθε πτυχή της στο προσκήνιο. Ιδανικά, τις βλέπετε με τη μαμά σας.

 

Η Ζωή σε Δύο Πράξεις [Stepmom] του Chris Columbus (1998)

stepmom

Θα χρειαστείτε ενδεχομένως ένα κουτί χαρτομάντηλα για τη συγκεκριμένη, μιας που αποτελεί μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στη φιλμογραφία του κατά τα άλλα μάστερ της κωμωδίας και νεανικής περιπέτειας, Chris Columbus (Home Alone, Mrs. Doubtfire, Harry Potter and the Philosopher’s Stone μεταξύ δεκάδων άλλων). Στη Ζωή σε Δύο Πράξεις, η χωρισμένη Susan Sarandon προσπαθεί μετά δυσκολίας να αποδεχθεί τη Julia Roberts, νέα σύντροφο του πρώην συζύγου της, Ed Harris, και κατά πολλά χρόνια νεότερή της, όσο τα δύο παιδιά της διαχειρίζονται όλα όσα έχουν αλλάξει στη ζωή τους. Η διάγνωσή της με προχωρημένο στάδιο καρκίνου θα αλλάξει εντελώς τα πράγματα, σε ένα φιλμ για τις γυναίκες που γίνονται μαμάδες, χωρίς να έχουν φέρει οι ίδιες στον κόσμο ένα παιδί.

 

Baby Boom του Charles Shyer (1987)

baby-boom-

Τη μια μέρα, η Diane Keaton ως J.C. Wiatt είναι μια επιτυχημένη high-profile executive. Την επόμενη, ωστόσο, θα ξυπνήσει έχοντας αναλάβει την ευθύνη ανατροφής του μωρού ενός μακρινού ξαδέρφου της, έπειτα από ένα θανατηφόρο δυστύχημα. Και ο απρόσμενος ερχομός μιας μπέμπας 14 μηνών θα φέρει προφανώς τα πάνω κάτω στη ζωή της, με την ίδια να χάνει δουλειά και boyfriend εν μια νυκτί. Τρυφερό rom-com σε σενάριο της ιέρειας αυτών, Nancy Meyers, που θα δείτε σίγουρα το μεσημέρι της Κυριακής με τη μαμά σας.

 

Φλερτάροντας τη Ζωή [Postcards From The Edge] του Mike Nichols (1990)

postcards-from-edge

Οι πολυβραβευμένες Meryl Streep και Shirley MacLaine πρωταγωνιστούν στο Postcards from the Edge, βασισμένο στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της εκλιπούσας και αγαπημένης πριγκίπισσας του διαστήματος και της έβδομης τέχνης, Carrie Fisher. Στην ταινία, η Streep ερμηνεύει μια ηθοποιό που μετακομίζει στο σπίτι της μητέρας της, έχοντας επιστρέψει από ένα σωτήριο για τη ζωή της rehab. Το ταξίδι επιβίωσης από τον εθισμό, όσο και η σύνθετη σχέση μητέρας-κόρης σε καιρό κρίσης έρχονται σε πρώτο πλάνο, σε μια ξεχωριστή ταινία που ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία.

 

Η Χαμένη Κόρη [The Lost Daughter] της Maggie Gyllenhaal (2021)

the-lost-daughter-

Μία μεσήλικη καθηγήτρια πανεπιστημίου αναπολεί και προσπαθεί να διαχειριστεί το προβληματικό παρελθόν της, όσο η ίδια συναντά μια γυναίκα και την προσχολικής ηλικίας κόρη της κατά τη διάρκεια διακοπών δίπλα στη θάλασσα. Όσο οι δύο γυναίκες της γίνονται έμμονη ιδέα, η ίδια ανατρέχει σε δικές της μνήμες από τότε που και εκείνη ήταν μια νεαρή μητέρα. Η ταλαντούχα Olivia Colman πρωταγωνιστεί στην πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Maggie Gyllenhaal, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Elena Ferrante, σε μια ταινία που θα σας κάνει να καταλάβετε και να συμπονήσετε μια μητέρα που καταφέρνει να βρει τον εαυτό της, μόνο όταν εγκαταλείψει τα ίδια της τα παιδιά.

 

Lady Bird της Greta Gerwig (2017)

lady-bird

Σε ένα από τα πιο αγαπημένα coming-of-age φιλμ των τελευταίων ετών –σε σενάριο και σκηνοθεσία της υπερταλαντούχας Greta Gerwig– παρακολουθούμε μια χήρα μητέρα και την προσπάθειά της να μεγαλώσει την έφηβη κόρη της, όσο η ίδια μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από εκείνη. Πράγμα κατανοητό, μιας που και η ίδια έχει να ασχοληθεί με ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο – τον teen έρωτα. Saoirse Ronan, Laurie Metcalf και ένας Timothée Chalamet στον ρόλο του προφανούς love interest, σε μια γλυκόπικρη κωμωδία που μας θυμίζει ότι η μαμά είναι εδώ, όσο η ζωή μας κυλά.  

 

Καταπληκτικές Γυναίκες [20th Century Women] του Mike Mills (2017)

20th-cent

Την ίδια χρονιά με το Lady Bird, η Greta Gerwig συμμετείχε σε ακόμη ένα ταιριαστό φιλμ για τη λίστα μας, τις Καταπληκτικές Γυναίκες του Mike Mills. Η ταινία μας γυρνά πίσω στη Santa Barbara του 1979, όπου η Dorothea (Annette Bening) είναι μια single mom που στρέφεται στη βοήθεια δύο νεότερων γυναικών, της Greta Gerwig και Elle Fanning, ώστε να καταφέρει να προσφέρει στο γιο της (Lucas Jade Zuman) την απαραίτητη φροντίδα και εκπαίδευση. Βασισμένη στην πραγματική ιστορία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου, όπως και στη σχέση του με τη μητέρα του, η ταινία μας υπενθυμίζει ότι πέρα από τις μαμάδες μας, it actually takes a village…

 

Απίστευτη Παρασκευή [Freaky Friday] του Mark Waters (2003)

fr-fr

Αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα remake όλων των εποχών και οι late millennials σίγουρα το θυμάστε από τα προεφηβικά σας χρόνια με τρυφερότητα. Βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του 1976, το Freaky Friday με την τότε ανερχόμενη Lindsay Lohan και τη Jamie Lee Curtis, αφηγείται την τρελή περιπέτεια στην οποία μπλέκουν μια έφηβη κόρη και η μητέρα της, όταν μετά από ένα απρόσμενο sci-fi twist – και ένα καταραμένο fortune cookie –  η μια παίρνει τη θέση στο σώμα της άλλης. Ό,τι πρέπει για rewatch με τις μαμάδες σας και για να σας θυμίσει ότι οι καβγάδες μεταξύ σας φέρνουν μπλεξίματα.

 

Μάσκα [Mask] του Peter Bogdanovich (1985)

mask-b

Η Cher ενσαρκώνει έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της στη Μάσκα του πρόσφατα εκλιπόντα Peter Bogdanovich, όπου ερμηνεύει τη Florence “Rusty” Dennis. Εκείνη είναι μια saucy, εθισμένη στα ναρκωτικά και μηχανόβια μαμά του έφηβου Eric Stoltz, που πάσχει από μια σπάνια και σοβαρή ασθένεια που παραμορφώνει το κρανίο του. Η ίδια θα κάνει τα πάντα για να τον προστατεύσει, σε ένα συγκινητικό φιλμ για το οποίο απέσπασε μάλιστα βραβείο στο φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία της. Το cast συμπληρώνουν οι Dennis Burkley, Laura Dern, Estelle Getty, και Richard Dysart.

 

Πρέπει Να Μιλήσουμε Για Τον Κέβιν της Lynne Ramsay [We Need to Talk About Kevin] (2011)

kevin

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Lionel Shriver, το Πρέπει Να Μιλήσουμε Για Τον Κέβιν της Lynne Ramsay αποτελεί μια από τις πιο disturbing επιλογές της λίστας. Η μητέρα του Κέβιν πασχίζει να αγαπήσει το μεγαλύτερο και άκρως παράξενο παιδί της, όσο αυτό υιοθετεί μια εξαιρετικά προβληματική και επικίνδυνη κοινωνική συμπεριφορά μεγαλώνοντας. Ο Κέβιν όμως έχει μόλις ξεκινήσει και η τελική πράξη του θα είναι πέρα από κάθε φαντασία. Η Tilda Swinton σε έναν από τους κορυφαίους ρόλους της καριέρας της και μια συγκλονιστική ταινία για το άγχος μιας μητέρας που φοβάται ότι μπορεί να μην καταφέρει ποτέ να συνδεθεί με το παιδί της, με το μητρικό ένστικτο να πιάνει πάντα ότι κάτι τρέχει…

 

Stella Dallas του King Vidor (1937)

stella-dallas

Επιστροφή σχεδόν έναν αιώνα πίσω και σε μια κλασική ταινία που φαντάζει relatable σε εκατομμύρια μαμάδες ανά τον κόσμο. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της πρωτοπόρου για τις αναφορές της στην ψυχοθεραπεία στα έργα της, Olive Higgins Prouty, το Stella Dallas του King Vidor είναι στην πραγματικότητα remake της πρώτης, βουβής κινηματογραφικής διασκευής του για τη μεγάλη οθόνη από το 1925. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας εργαζόμενης μητέρας που θα κινήσει γη και ουρανό για να προσφέρει ό,τι μπορεί στην κόρη της. Με τους Barbara Stanwyck, John Boles και Anne Shirley.

 

Mildred Pierce του Michael Curtiz (1945)

mildred-pierce

Όπως και η Stella Dallas, έτσι και η Mildred Pierce θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την ανατροφή της κόρης της. Στην προκειμένη περίπτωση, μετά το διαζύγιό της από τον άντρα της, η πρωταγωνίστρια θα ανοίξει ένα εστιατόριο για να υποστηρίξει την ίδια και τα παιδιά της. Όμως η κόρη της αποδεικνύεται ιδιαίτερα κακομαθημένη και οι πράξεις της οδηγούν σε τραγικά γεγονότα. Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα του James M. Cain και με την Joan Crawford στον πρωταγωνιστικό ρόλο να κερδίζει το μοναδικό Oscar της πλούσιας καριέρας της.

 

Μητέρα [Mother] του Bong Joon Ho (2009)

mother-

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια μητέρα για να απαλλάξει τον γιο της από την κατηγορία για μια δολοφονία που δεν έχει διαπράξει; Αυτό εξετάζει ο Bong Joon-ho στο ατμοσφαιρικό noir του από το 2009, χρόνια πριν γίνει παγκοσμίως γνωστός για τα Παράσιτα. Η μητρική αγάπη ως raison d’ être σε ένα φιλμ που θα σας καθηλώσει. 

 

News From Home της Chantal Akerman (1976)

news-from-home-md-web

Όταν η 21χρονη Chantal Akerman άφησε πίσω της το Βέλγιο και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα early 70s, η τρυφερή μα και άκρως χειριστική μητέρα της της έγραψε μια σειρά από επιστολές, γεμάτες από τις ανησυχίες της και με νέα από το σπίτι. Επιστρέφοντας στο Βέλγιο το 1976, η Akerman διαβάζει δυνατά αυτές τις επιστολές στο ντοκιμαντέρ της, News From Home, όσο στο backdrop παρακολουθούμε πλάνα από το πολύβουο Manhattan και με soundtrack τους ήχους της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται. Η μοναξιά της Νέας Υόρκης και του ξεκινήματος σε έναν τόπο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι περιπλέκονται με τη ζεστασιά, αλλά και όλα τα προβλήματα της ζωής στο εγκλωβιστικό πλαίσιο αυτού, σε ένα από τα πιο δυνατά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Τόσο δυνατό, που το 2022 ψηφίστηκε από το Greatest Films of All Time poll του έγκριτου Sight and Sound ως η 52η καλύτερη ταινία όλων των εποχών.

 

Thelma & Louise του Ridley Scott (1991)

thelma-and-louise

Δεν υπάρχει η παραμικρή αναπαράσταση μητέρας και κόρης στο κλασικό Thelma & Louise του Ridley Scott, όμως το duo των αχώριστων κολλητών φίλων, Susan Sarandon και Geena Davis, και του γεμάτου απρόσμενων περιπετειών road trip τους, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όλες τις μαμάδες και τις κόρες που η ζωή τις κάνει να γίνονται οι ιδανικές partners in crime η μια για την άλλη.

 

Όλα Για Τη Μητέρα Μου (Todo Sobre Mi Madre / All About My Mother) του Pedro Almodóvar (1999)

a

Η Manuela χάνει τον 18χρονο γιο της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αποφασίζει να πάει στη Βαρκελώνη, για να αναζητήσει τα ίχνη του πατέρα του παιδιού της, που δεν γνώριζε την ύπαρξη του παιδιού. Αιτία του χωρισμού τους πριν αυτό γεννηθεί ήταν η απόφαση του τότε συντρόφου της να κάνει come out ως trans γυναίκα, ακούγοντας πια στο όνομα Lola. Στη διάρκεια της αναζήτησής της, η Manuela θα συναντηθεί με χαρακτήρες του κοινωνικού περιθωρίου και ανθρώπους τσακισμένους από τη ζωή, μέχρι η ίδια να οδηγηθεί περνώντας από τον οδυνηρό πόνο της απώλειας στην κάθαρση. Το κινηματογραφικό magnum opus του Pedro Almodóvar, βραβευμένο με Oscar, BAFTA και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας όπως και 6 βραβεία Goya. «Σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν μητέρες. Στη δική μου μητέρα», αφιέρωνε τότε ο σκηνοθέτης το Όλα Για Τη Μητέρα Μου. Κι εμείς το ίδιο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured