Οι μικρές πόλεις δεν είναι ποτέ γενναιόδωρες απέναντι στις αλλαγές. Οι καρδιές τους σφραγίζουν ερμητικά το δευτερόλεπτο που συνειδητοποιούν ότι κάποιος προσπαθεί να πάει αντίθετα στο ρεύμα· όχι απαραίτητα επειδή είναι γεννημένος επαναστάτης, αλλά επειδή η δική του καρδιά χτυπάει σε διαφορετικούς ρυθμούς από τις δικές τους. Οι μικρές πόλεις είναι όμορφες, αλλά δεν απλώνουν το βλέμμα τους μακριά. Αγαπούν την οικειότητα των κανόνων τους, τις ετικέτες και τις τάξεις, τα όρια που τις κάνουν να νιώθουν ασφαλείς.

Όμως η Φλόρενς Γκριν (Έμιλι Μόρτιμερ) δεν έχει σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά. Ξέρει μόνο ότι λατρεύει τη μυρωδιά των βιβλίων και τα όνειρα που παραμένουν έγχρωμα και ζωηρά, ακόμα και μετά την τελευταία λέξη της τελευταίας σελίδας. Είναι χήρα, αλλά είναι ακόμα νέα και ελπίζει στη φρεσκάδα μιας καινούριας αρχής. Έτσι, μετατρέπει το Παλιό Σπίτι –ένα ιστορικό κτίριο της παραθαλάσσιας πόλης Χάρντμποροου– σε βιβλιοπωλείο, χωρίς να συνειδητοποιεί πόσο μεγάλος νεωτερισμός είναι αυτή της η κίνηση για την επαρχιακή Αγγλία του 1959.

18ccMvwd_3.jpg

Η κυρία Γκριν είναι σταθερή και αποφασισμένη, χωρίς να είναι αλαζονική. Δεν θα χάσει την πίστη και την ψυχραιμία της ακόμα κι όταν απέναντί της θα ορθωθεί η καχυποψία των κατοίκων, μισοσκεπασμένη από τη συγκρατημένη εγκαρδιότητα που απαιτεί η παραδοσιακή βρετανική αβρότητα. Την καχυποψία θα μπορούσε να την ημερέψει, όμως η εγωκεντρική αρχόντισσα της περιοχής είναι ένας εχθρός που θα δυσκολευτεί να αγνοήσει. Η κυρία Γκάμαρτ (Πατρίσια Κλάρκσον) θέλει να μετατρέψει το Παλιό Σπίτι σε πολιτιστικό κέντρο. Έχει επιρροή, πολιτικές διασυνδέσεις και δυσανεξία στις αρνήσεις. Τα αντίτυπα της «Λολίτας» του Ναμπόκοφ και του «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι, με τα οποία η Φλόρενς θα γεμίσει τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου της, θα γαργαλήσουν τα χρηστά ήθη των συμπολιτών της και θα γίνουν τα πιο φαρμακερά βέλη στη φαρέτρα της αντιπάλου της.

18ccMvwd_2.jpg

Ο πιο ανέλπιστος σύμμαχος της κυρίας Γκριν θα είναι ο κύριος Μπράντις, ο σκοτεινός θρύλος της περιοχής, ο οποίος ζει απομονωμένος στο αρχοντικό του, τυλιγμένος στην ομίχλη του μυστηριώδους θανάτου της γυναίκας του. Διαφορετικός, όπως κι εκείνη, και απηυδισμένος από τη στενομυαλιά των συμπολιτών του, ο ηλικιωμένος βιβλιόφιλος τζέντλεμαν θα διασχίσει τα σύνορα που τον χωρίζουν από τους ανθρώπους για να συναντήσει το μοναδικό πλάσμα που τον έκανε να πιστέψει ξανά σε όσα νόμιζε ότι είχε ξεχάσει.

18ccMvwd_4.jpg

Η ευαισθησία και η διεισδυτικότητα της Ιζαμπέλ Κοϊξέ –η οποία, εκτός από τη σκηνοθεσία, επιμελήθηκε και το σενάριο, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Πενέλοπι Φιτζέραλντ– είναι διάχυτη παντού στη ντελικάτη, γλυκά μελαγχολική ταινία της. Το βλέμμα της ψηλαφίζει απαλά ακόμα και το πιο αδιόρατο συναίσθημα από τα δεκάδες που εναλλάσσονται στο θεαματικά εκφραστικό πρόσωπο της πρωταγωνίστριάς της. Αιχμαλωτίζει τις υπόγειες εντάσεις, τις ανασφάλειες που κρύβουν οι εκρήξεις, τις ανεπαίσθητες ειρωνείες και το χιούμορ, και όσα μαγικά δεν ειπώθηκαν ποτέ. Ο Μπιλ Νάι κεντάει. Η Πατρίσια Κλάρκσον επιβάλλεται. Η Έμιλι Μόρτιμερ σαγηνεύει, πείθει και, άθελά της, πληγώνει όσους νιώθουν να ταυτίζονται με την περήφανη, πεισματάρικη, αξιοπρεπή της αντίσταση.

«Φαίνεστε μεγάλη, αλλά όχι δυνατή», λέει στη Φλόρενς η μικρή που προσλαμβάνει ως βοηθό στο βιβλιοπωλείο. Πολύ αργότερα, όταν όλα θα έχουν τελειώσει, η ενήλικη πια Κριστίν θα έχει καταλάβει ότι η δύναμη έχει περισσότερα πρόσωπα από όσα νόμιζε.

Ηνωμένο Βασίλειο /Ισπανία / Γερμανία
Σκηνοθεσία: Ιζαμπέλ Κοϊξέ
Πρωταγωνιστούν: Έμιλι Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίσια Κλάρκσον
Διανομή: Odeon

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured